Емко

Междуведомственият съвет единодушно реши да върне отнетия лиценз на „Емко”.

Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов.

„От полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към населението и работниците в дружеството. Разбира се, има и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят 24 часа за отстраняване на тези нередности. Но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви Караниколов.

Ресорният министър добави:

„Следствие на това от полицията предлагат да бъда възстановен лицензът. Докладът е повече от 30 страници и днес вече беше разгледан. Беше взето единодушно решение от целия Междуведомствен съвет за възстановяване на спрения лиценз на дружеството „Емко“, каза още той.

Караниколов припомни, че във връзка с казуса „Емко“ и не само тече цялостна проверка в повечето от дружествата във Военно-промишления комплекс и добави, че там, където още не е извършена, ще се извърши.

Протестът на служителите от Трявна и Монтана обаче не се отменя. В 14:00 те ще се съберат пред Министерския съвет с искане да бъде решен въпросът с блокираната на пристанище Бургас стока, както и проблемът с договорите между предприятието и търговската компания „Кинтекс“

Лицензът на „Емко” бе отнет в началото на август заради открити нарушения, застрашаващи безопасността на работниците за срок от 6 месеца или до отстраняване на нарушенията.

Последва спиране на договорите на дружеството с държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и пренасочването им към държавните ВМЗ-Сопот.

ЧАС ПО-КЪСНО

Данъчни инспектори и МВР влязоха в офиса на „Емко“ в София на ул. „Джеймс Баучер“. Официално от НАП и МВР съобщиха, че ревизия във фирмата тече отдавна. Влизането в офиса на фирмата точно днес било „просто съвпадение“. Сред причините за проверката е, че „Емко“ дължи 2-3 млн.лв. на Министерството на отбраната, са обяснили данъчните.

За присъствието на полицаите вътрешният министър Валентин Радев каза: „НАП проверява нещо в „Емко“ и ние присъстваме, така е било на много места.“

Призован чрез медиите по-рано днес от бившия военен министър Бойко Ноев да вземе отношение по казуса „Емко“ и отнемането на лиценза на фирмата заради липса на сигурност при съхраняването на произведена продукция, Радев коментира, че не са верни твърденията за дестабилизиране на оръжейния сектор. Потвърди, че пропуските за безопасното съхранение на военната продукция от страна на „Емко“ били вече остранени и лицензът, съответно е върнат.
От днес фирмата отново е пълноправен участник на международните пазари, обясни какво следва след връщането на лиценза министърът на икономиката Емил Караниколов веднага след заседанието на междуведомствената специализирана комисия. От тук нататък дружеството има право да внася и да изнася компоненти и продукцията, която изработва, каза той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук