Според учените пикът на коронавируса ще е през септември. Българската индустрия обаче е в състояние да посрещне нуждите от медицински материали, защото страната ни може да произвежда по 4 километра плат на ден, заяви след заседанието на Съвета по сигурността премиерът Бойко Борисов. На заседанието имаше и разискване по резултатите от проведеното днес чрез видеовръзка консултативно заседание на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов, на тема необходими допълнителни мерки.

„Учим се цяла Европа, пък и светът, и в Турция, и в Русия се откриха случаи. Да не се поддаваме на паника и да гледаме на света по начина, по който всеки ден гледаме, затова българите казват: най-важното е здравето, и се молим на Господ да ни пази здрави, всичко друго може да се оправи. С този оптимизъм за деня, хората и досега са здрави – каза Борисов – Всички знаем за рисковете, но живеем с този риск. И коронавирусът е вирус като много други. От испанския грип са загинали 40 милиона, прогнозите са за 3 млн. при коронавируса в най-лошия сценарий – не че са малко. Цяла нощ военните работят. Нито една държава-членка няма необходим запас от маски, медицински облекла, аспиратори, респиратори и какво ли не още, калцуни ръкавици. За радост в България имаме такава индустрия, по 4 000 м плат на ден произвеждат. Минаха прекрасно изпитанията нощес, сертифицира се. Прототипите на българските маски са тествани и сертифицирани… Цяла нощ е работено по тях. Можем още днес да имаме 1000 – 2000 на ден“ – каза премиерът.

На снимката: ръководителят на кризисния щаб ген. Мутафчийски

Той съобщи още, че продължава нелегалният износ на маски. По думите му вчера е пресечено изнасяне на 7500 маски, а тази нощ – 20 000 броя. В тази връзка Борисов призова да запазим спокойствие и да не дестабилизираме икономиката ни с непредвидени действия.

„Най-опасното е да счупим икономиката – ще се появи рецесия, спиране на растежа“, предупреди министър-председателят.

Храна има, вода има, заяви Борисов и се обърна към министрите си: към Младен Маринов – да следи да не се изнасят контрабандно това, което се произвежда у нас; към Ананиев: има пари – да плаща, а „Дончев – със заводите“.

Съветът по сигурността обсъди мерките срещу коронавируса

„Два вида мерки са взети – първите пет мерки са в области без потвърден случай, а вторите мерки са за области с потвърдени случаи, те са 8 мерки. Кина и театри ако бъдем гъвкави, примерно се продават билетите през стол или да се дезинфекцират след всяка прожекция, дайте възможност на кметовете да вземат сами решения и да преценяват най-доброто. Училищата всеки час да започва с петминутна агитация и напомняне на децата за мерките за лична хигиена“, каза Борисов.

Кризисният щаб е решил да изпълни по-гъвкавите мерки в областите без огнища на вируса.

В началото на днешното заседание на кабинета пък премиерът обяви, че ще поиска 130 млн. евро от ЕС за оборудване на полицаите в случай на тежка миграционна криза, ако има такава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!