Медицинските специалисти от Многопрофилната болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“ излязоха на протест за пореден ден. Причината за недоволството им е липсата на защитни облекла и маски за персонала. Същевременно в болницата се настаняват хора, за които има съмнение, че са болни от коронавирус.

Напрежението започна още вчера, когато шестима души, които са били контактни със заразените в „Пирогов“, са докарани в „Света София“, където има недостиг на защитни облекла, маски и оборудване.

„Все още има напрежение в клиниката. Защитни облекла има за трима лекари и една сестра. За останалата част от персонала няма защитни облекла. Останалата част от персонала – лекарят, който ще е втора смяна и т.н, нямат защитни облекла“, коментира една от лекарките.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита“ каза:

„Медицинските сестри вече са си подали оставките. Лекарите обмислят. Дотогава най-вероятно г-н Кирил Ананиев и неговите заместници ще дойдат да лекуват пациентите”.

„Всички сестри напускаме. Ние сме две сестри като редовни, които работим, останалите са съвместителки, които идват от други болници тук да работят. Това сме сестрите в това отделение. Напускаме аз и колежката, която е редовна, съвместителките се отказват, защото работят в други болници“, поясни една от мед. сестрите.

По думите на д-р Коцев нищо не е наред, а в системата на здравеопазването цари пълна анархия.

„Вчера направихме в тази връзка среща с директора, който не отговори на нито един въпрос, свързан с това, че се настаняват болни, които са със съмнения за коронавирус. Директорът каза: „Чукам на дърво всичко да е наред, слагайте си по две маски, всички ще умрем. Вие сте свикнали с инфекциозните болести”. Благодарение на отзвука в медиите, едно малко кашонче с няколко, недостатъчно униформи бяха пристигнали. След дъжд качулка, след като бяха минали достатъчно много хора. Няма методика, няма организация. Пълна анархия цари тук с риск за живота на работещите, които не се страхуват да бъдат лекари. Но е естествено те да се страхуват за живота си, когато работодателят не си е свършил работата – не им е осигурил здравословни условия на труд.”

Според д-р Коцев министерството на здравеопазването се опитва да обвини лекарите и сестрите, че не спазват хипократовата клетка, която са дали, а това не отговаря на истината.

„България не е готова за този коронавирус. Не знам кой е смятал, че няма да ни засегне. Трябваше месеци по-рано да се вземат тези мерки, тези хора да са наясно какви ще са им задълженията, да са оборудвани всички болници. Това тепърва ще расте като лавина. Да е жив и здрав нашият щаб, който търси нулевият пациент. Аз търся нулевият щаб, който е отговорен за трагедията в тази болница и във всички останали”, каза още д-р Коцев.

От Националния щаб заявиха, че ще бъдат осигурени допълнителни защитни облекла.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!