Бойко Борисов
На снимката: премиерът Бойко Борисов

Вирусът не е свършил още. Надявам се, че с мерките и дисциплината и ясната стратегия самите хора усвоиха правилата, това е важно да продължи, каза пред БНТ премиерът Бойко Борисов.

„Вирусът витае, в различни държави има пикове, като нашите съседи, например“ – допълни той.

Премиерът сравни постиженията на българскат стратегия за борба с панедмията с други, алтенативни подходи.

„Имаше теория, че е по-правилно да пуснем вируса. Ето какво каза главният епидемиолог на Швеция: СГРЕШИХ ФАТАЛНО. Призна, че се е объркал с предложението да не се налагат рестрикции заради коронавируса и че заради неговото решение, много хора са умрели“, каза Борисов.

„Спазвайки и затискайки бързо клъстерите, които се появяваха и бързо отпускайки местата, където можеше, излязохме и първи от строгите мерки, коментира премиерът. Няма учебник и литература, по която да извадиш и да кажеш за COVID правилото е…, няма такова правило. Издъниха се най-големите държави, измряха им хората – Великобритания, САЩ, Русия, издъниха се. Ние първи си направихме облекла, маски, очила, лекарството, което казват, че в болница приложено върши най-добра работа. Първо заедно с Италия правихме плазма. Затова имаме и толкова много излекувани“, коментира Борисов.

По повод това, че днес се объркаха данните на Националния информационен сайт, Борисов посочи, че и сайтът на СЗО е блокирал днес.

„Спасихме живота и хората, сега продължаваме с работа напред“ – обобщи той.

БВП се прави с работа, а не с лежане и мислене, къде ще почиваме, каза още Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!