танкер, Либия

Бойко Борисов проведе двустранната си среща с министър-председателя на Либия Файез Сарадж, която се състоя в Мюнхен. Двамата премиери са сред световните лидери, участващи в традиционната конференция по сигурността в баварския град. Основна тема за обсъждане бе сагата с либийския танкер, задържан в България. Премиерът полжи усилия да излезе от неловката ситуация, в която е поставен пред либийския си събеседник, тъй като фактите говорят, че в този случай изпълнителната власт е предприела действия „през главата“ на съдебната.

„Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни – посочи министър-председателят Бойко Борисов – В България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация са базирани на актове на съдебната власт. Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд“, каза още министър-председателят.

Той добави, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.

„За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия“, каза още премиерът Борисов.

Либийският му колега заяви, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!