ЕС, САЩ

Търговският излишък на ЕС със Съединените щати достигна рекордно ниво през 2018 г., сочат данни, което увеличава риска че от гняв американският президент Доналд Тръмп може да възобнови търговската война. Тръмп е яростен критик на високите търговски излишъци в Европа, обвинявайки ЕС – и особено Германия – в нелоялни практики срещу американските работници, подобно на Китай.

Миналата година правителството наложи наказателни мита върху стоманата и алуминия от Европа и други партньори, като това беше посрещнато с противодействие от страна на ЕС, включително мита върху американските мотоциклети и дънки.

През 2018 г. търговският излишък на ЕС със САЩ достигна 139,7 милиарда евро, което е с 20,1 милиарда повече, отколкото през 2017 г., показват данни на „Евростат“.

Новите данни се появяват, когато американското министерство на търговията установи, че вносът на автомобили в САЩ заплашва националната сигурност – първата стъпка към възможните наказателни мита от страна на Вашингтон. Очаква се докладът да бъде предаден на Белия дом до неделя и той се смята за основен риск за автомобилните производители в ЕС.

Тръмп ще има 90 дни, за да вземе решение за предприемане на мерките, като най-новите данни за излишъка вероятно ще повлияят на решението му.

„Обичам митата,“ каза Тръмп пред репортери на пресконференция във Вашингтон в петък, допълвайки, че те донасят „много милиарди долари, които се вливат в нашата хазна“.

Въпреки напрегнатата ситуация, износът на стоки от 28-те държави-членки на ЕС през миналата година достигна 406,4 милиарда евро, според „Евростат“. Това е увеличение с 8% в сравнение с предходната година.

Вносът от САЩ също се е увеличил до общо 266,7 млрд. евро, но увеличението е значително по-ниско, поради което търговският излишък на ЕС се е покачил до най-новия рекорд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!