Мирослав Боршош

Аз щях да наруша закона, ако бях изпълнил указанията на принципала на НДК -Министерството на българското европредседателство (в лицето на Лиляна Павлова тогава – бел.ред.) Това написа днес в писмо до парламента и във фейсбук Мирослав Боршош. Той, като бивш директор на двореца на културата и обвиняем за злоупотреби с пари на НДК, трябваше да се яви в понеделник  в Народното събрание в специалната анкетна комисия, за да даде обяснения.

Боршош отказа да дойде в комисията и предостави обяснения писмено. Оправда неявяването си с това, че вече е обвиняем и фактите оттук насетне могат да се изясняват само в съда.

Писмено  Боршош отхвърля всички обвинения на министър Лиляна Павлова, че не са й предоставяни документи, поискани от ръководството на НДК.  Обвинява я, че си е позволила непрозрачно да наеме фирма за външен одит и тази фирма е подготвила „тенденциозен доклад“.

В специалната анкетна комисия в понеделник имаше горещ дебат може ли писмото на Мирослав Боршош да бъде използвано като материал за окончателния доклад на специалната парламентарна анкетна комисия за злоупотребите в НДК.

Извадки от писмото  му бяха изчетени в комисията от председателстваща Дияна Йорданова (ГЕРБ). Тя предложи документите, които Боршош е предоставил, да бъдат приложени към доклада на самата комисия, чийто предварителен вариант се очаква да е готов днес или утре.

Велислава Кръстева от ДПС обори предложението и протестира, че Боршош е проявил демонстративно неуважение към комисията и не е присъствал физически.

Управляващите не осигуряват основния виновник в комисията. Според мен вие го криете – имахме много конкретни въпроси, които не са свързани със съд и прокуратура. Има използване на държавни пари, за да се появява той по билбордове. Но в парламента не се появява. Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери, а управляващите го крият, произнесе се по случая Румен Гечев от социалистите.

Отговори му Тома Биков от ГЕРБ:

Аз предлагам опозицията да осигури г-н Мирослав Боршош тук, защото ние имаме точно толкова възможност, колкото и те. Дайте да не се питаме чий е г-н Боршош. Той е има 18 години – взел е решение да не се яви.

Днес бившият шеф на НДК трябваше да влезе и да отговаря на въпроси на селектираните за случая депутати във  Временната комисия в НС, формирана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, предоставени целево на НДК за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС.

Мирослав Боршош не се яви в спецкомисията защото бил вече официално обвиняем. Въпреки този правен аргумент, Боршош има задължение като длъжностно лице да се яви при извикване от парламентарни комисии. Това е положение, записано в Конституцията, фигурира и в Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който е със статут на закон.

В чл. 80 на основния закон пише, че „длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи“. 

Текстът е буквално пренесен в чл. 117 от правилника на парламента.

В чл. 115 от същия нормативен акт пише още:

Всички държавни органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и граждани са задължени да предоставят необходимите сведения и документи във връзка с въпросите, предмет на изслушвания, проучвания и анкети, дори когато сведенията представляват държавна или служебна тайна.

Санкции за неявяване няма, т.е. въпросните текстове са по-скоро пожелателни, коментират казуса юристи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук