Бюджетът за тази година ще бъде актуализиран със сумата, която е нужна за закупуването на осем изтребителя F-16. Това обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

„В момента военно министерство получи оферта от Съединените щати, обсъждат я и водят финални преговори. Тези пари ги няма в бюджета затова стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета и тези пари ще дойдат от резерва, който имаме”, обяви Борисов.

Пред депутатите военният министър Красимир Каракачанов обяви, че в края на следващата седмица у нас ще дойде американска делегация, която да проведе окончателните преговори за покупката на осем самолета F-16 за нуждите на българската армия.

По думите на Каракачанов преговорите за новите самолети продължават по график.

Каракачанов очаква среща с американският секретар по отбрана още следващата седмица ако няма промяна.

България избра американските самолети Ф 16. Според първоначалната оферта цената на осем от изтребителите за нас ще бъде 2,2 млрд. долара.

Сумата не е заложена в бюджета на държавата тази година и за да бъде финансирана министерството на финансите планира да увеличи нивото на държавния дълг. До този момент ведомството е пуснало емисия облигации за 300 млн. лева.

Каракачанов заяви още, че е създаден е екип за общ контрол и финализиране на преговорите от министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите, като от 7 до 9 май представители на всички цитирани министерства са провели поредица от консултации.

Тази седмица САЩ представи на България предложение за сключване на договор, съдържащ споразумение за придобиването на осем изтребителя Ф-16, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал“.

Стойността на проекта, приет от НС, е около милиард и 800 милиона лева. С възможност за доплащане, но и с уговорката, направена по-късно от министъра на отбраната, че 2 милиарда лева е добра цена. Близо три милиарда лева обаче е таванът на сделката, одобрен от американския Конгрес в началото на месеца.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!