Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се ваксинира срещу коронавирус с препарата на „Модерна“ в болница „Софиямед“ близо 9 месеца след като преболедува вируса. Това се случи на живо на страницата му във „Фейсбук“. Той заяви, че е против задължителните неща, но все пак е решил да даде пример и да агитира хората да се ваксинират. „Ще се моля на всеки, който е гласувал за нас, да се ваксинира“, каза още Борисов.

„Обръщам се към политическата класа – нека ваксинирането да бъде основният ни общ приоритет. Обръщам се и към тези, които са гласували за нас, 650 000 не са малко хора, ваксинирайте се“, заяви лидерът на ГЕРБ.

По думите на Борисов в Европа скоро няма да може да се пътува без ваксинационен сертификат. „Аз съм против задължителните неща, но трябва с много убеждаване от нас и от докторите да се ваксинират хората, за да се постигне този колективен имунитет. Трябва да ги агитираме да се ваксинират, защото няма по-ценно от колективния имунитет. Ние осигурихме ваксините – Астра Зенека, Джонсън, Модерна, Пфайзер. Хората трябва да се ваксинират пожелание, не насила“, категоричен бе той.

Председателят на ГЕРБ изрази и несъгласието си с действията на служебното правителство, което не е поканило бившия министър на образованието и науката Красимир Вълчев и вицепремиерa в правителството на ГЕРБ, отговарящ за науката – Томислав Дончев, при пускането на вода на първия български научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“. Средствата за този кораб бяха осигурени от правителството на Бойко Борисов. „Нямам други оплаквания освен служебното правителство. Направихме научноизследователски кораб – чудесен, днес го пускат на вода и нито Томислав Дончев, нито Красимир Вълчев са поканили. А тези сега нямат никаква заслуга за този кораб“, подчерта Бойко Борисов.

Преди дни на пресконференция Бойко Борисов заяви, че ваксинационният процес в страната трябва да се възстанови и да се достигнат отново 35 000-40 000 ваксинирани на ден. Лидерът на ГЕРБ поиска от всички членове на партията да се имунизират и заяви, че самият той ще го направи, за да даде пример. Първоначално Борисов заяви, че няма да се ваксинира, тъй като прекара коронавирусната инфекция. След него ваксина си поставиха Томислав Дончев и Младен Маринов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!