Джеф Безос
На снимката: Джеф Безос

Милиардерът Джеф Безос предложи на НАСА да поеме разходи до 2 млрд. долара за разработването и производството на устройство за кацане на Луната. Условието обаче е да му бъде позволено да се конкурира с компанията SpaceX на Илон Мъск.

През април НАСА възложи на конкурентната компания SpaceX договор на стойност 2,9 милиарда долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г. Тогава от космическата агенция отхвърлиха кандидатурите на Блу Ориджин и на подизпълнителя в областта на отбраната Дайнетикс. НАСА аргументира решението си с предисторията на Спейс Екс в орбиталните мисии и с други фактори.

Ако бъде избрана, Блу Ориджин ще финансира и тест на модула за спускане на Луната на НАСА, който е аванпостът, който ще служи като критична връзка при пътуванията до и от земния спътник. Финансирането ще намали риска за НАСА, написа Безос в понеделник в публично писмо до ръководителя ѝ Бил Нелсън.

„За мен е чест да предложа този принос и съм благодарен, че имам финансовото състояние, за да мога да го направя“, написа Безос.

Безос: НАСА се е отклонила от първоначалната си стратегия за работа с двама източници

Джеф Безос твърди, че НАСА „се е отклонила от първоначалната си стратегия за работа с двама източници“, когато е избрала Space Exploration Technologies Corp. на Мъск за договора за 2,9 млрд. долара, за да разработи системата за кацане за програмата Artemis на агенцията. Той твърди, че поръчката е възложена „поради предполагаеми краткосрочни бюджетни проблеми и неговото сегашно предложение премахвало тази пречка“.

Компанията Блу Ориджин протестира срещу решението на НАСА

След решението на НАСА компанията Блу Ориджин, чийто основател Безос пое на кратко пътуване в космоса миналата седмица с космическия кораб New Shepard, протестира няколко пъти срещу него. Компанията е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на Спейс Екс. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според тях НАСА несправедливо е отдала приоритет на Спейс екс, като му е позволила да коригира предлаганата цена.

Припомняме, че договорът задълбочава все по-важните отношения на SpaceX с НАСА, която вече използва ракетите Falcon 9 и капсулите Dragon на компанията за превоз на астронавти до Международната космическа станция. Проектът Starship на Мъск разполага с просторна кабина и два люка, през които астронавти могат да излизат на лунната повърхност. Архитектурата на този кораб предвижда той да еволюира до цялостна система за многократна употреба за полети и спускане на Луната, Марс и други планети или спътници.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук