НАСА избра компанията SpaceX на Илон Мъск да разработи спускаем апарат, с който двама американски астронавти да кацнат на Луната, съобщиха световните информационни агенции.

Договорът е на стойност 2,9 милиарда долара и е в рамките на програмата „Артемида“ за връщане на астронавти на Луната до 2024 г., като стъпка към първата пилотирана мисия до Марс.

Съперник на SpaceX за договора беше компанията „Блу ориджин“ на Джеф Безос и военната „Дайнетикс“. Корабът „Старшип“ на „Спейс Екс“, който е проектиран за кацане на Луната, ще е с просторна кабина и два люка за излизане на повърхността.

Крайната цел е да бъде разработена многократна система за изстрелване и кацане, която да се използва не само за Луната, но и за други дестинации, като Марс.

В рамките на мисията четирима астронавти ще бъдат изстреляни с космическия кораб „Орион“ на НАСА до лунна орбита. Там двама ще се прехвърлят в спускаемия модул на „Спейс Екс“ за кацане на Луната. Двамата астронавти ще изследват лунната повърхност около седмица, преди да се върнат на Земята. Те ще са първите, стъпили на Луната от повече от 50 години. Предвидено е сред тях да има жена.

От 1969 г. до 1972 г. 12 астронавти на НАСА кацнаха на Луната.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!