КЕВР цената на водата

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внася законопроект за изменение на закона за регулиране на ВиК услугите и искане за изслушване на ръководството на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) през тази пленарна седмица. Това заяви председателят на групата Мая Манолова.

„Става дума за намерението на КЕВР да повиши цената на водата средно с 30% от 1 януари 2022 г. След повишаването на парното, топлата вода, тока, природния газ и на всички основни хранителни продукти, за домакинствата ще бъде практически невъзможно да плащат и нова много по-висока цена на водата“, посочи Манолова пред журналисти в парламента.

С предложението за законови промени от парламентарната група целят да дадат „глътка въздух“ на българските семейства, обясни депутатът. По същество то предвижда отлагане на приемането на бизнес-плановете на дружествата, а от там и на увеличението на цената на водата за гражданите.

„Предлагаме срокът на т. нар. бизнес планове да бъде намален от 5 на 3 години. Не е ясно и е доста любопитно как КЕВР и ВиК асоциациите са изчислили основните параметри, които влияят на параметрите на цената“, обясни още Манолова.

Според Манолова, така КЕВР проявява „гадателски способности“, а обикновено нейните прогнози са в ущърб на българските граждани. Затова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ поискаха разяснения от КЕВР.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук