поскъпване на парното и топлата вода
на снимката: председателят на КЕВР Иван Иванов

Значително поскъпване на топлата вода и на парното ни очаква от идния месец, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Скокът на цената на природния газ също ще е по-голям от предвижданите в момента 4 процента.

Цените на борсите продължават да скачат, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

Цените на петрола за последните шест месеца са се повишили с над 50%, също така цените на европейските газови пазари бележат значителен ръст последните шест месеца, като усреднената цена на борсите е скочила с над 70 процента. Прогнозната цена на „Булгаргаз“ за юли месец ще бъде отново по-ниска с над 10 процента от цените на европейските газови борси“, каза той.

Като към това прибавим и драстичното увеличение на цените на въглеродните емисии, това, което ни очаква, е значително поскъпване на парното и топлата вода от юли, което ще се отнася за период от една година.

„Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай Комисия за енергийно и водно регулиране не го желае, но ние сме принудени, по причина че ценообразуващите елементи – тези, които са най-важни и най-съществени, ние сме длъжни да ги отразим така, както ги получава България от европейските пазари, било на петрол, било на природен газ“, заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

Към момента предложението е топлоенергията да поскъпне средно с 10%, като за София се предвижда скок от 14 на сто.

Колко повече от това ще е окончателното поскъпване ще се реши на 1 юли. Също тогава ще стане ясно дали токът за бита ще поскъпне с повече от заложените 3% заради ТЕЦ „Марица Изток 2“, която за да не спре работа, се очаква да бъде решено да продава определени количества от скъпата си електроенергия на регулирания пазар.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук