токът борси

При тези цени на световните борси е напълно реално токът да поскъпне. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ бившият заместник-финансов министър Георги Кадиев. По думите му в момента токът на международните борси е с 25% по-скъп.

„Цената на електроенергията е свързана успоредно с няколко други цени, едната от които е цената на въглеродните емисии. До преди няколко месеца тя беше между 25 и 30 евро на тон, а в момента е над 40 евро. Има поне 25% поскъпване. Това означава, че за всички централи, които са на въглища и които трябва да си купуват емисии, каквато е например ТЕЦ „Марица Изток” 2 , се е увеличила себестойността на производство. Затова и НЕК иска по-висока цена за производство. Друго, от което зависят цените на енергията са цените на петрола и цените на газа. Тъй като цената на петрола също се увеличи, макар и не с толкова, колкото емисиите последните дни, предполагам, че това е причината, поради която се очаква повишение на цените в европейски мащаб. Това неминуема се отразява и при нас.“

Токът по-скъп не само заради цените на световните борси, но и заради американските централи?

Според Кадиев американските ТЕЦ-ове са сериозен проблем, защото предлагат много по-високи цени за мегаватчас от тези на борсата.

„Да речем ако на нашата борса за януари цената беше около 120 лева на мегаватчас при тях е около 215 лева на мегаватчас т.е почти двойно повече, отколкото цената на свободния пазар. Какво всъщност прави НЕК? НЕК изкупува енергия от различни производители, сред които са и американските централи, „Марица изток-2”, АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”. Слагайки ги в един микс ги смесва и излиза с една средна цена, която  вече предлага на  битовия пазар, на нас като потребители.  Когато на него част от тези компоненти, примерно цената на енергията от „Марица изток 2” или пък от американските централи се увеличи  съответно и цената на микса се увеличава. И те искат от КЕВР да им даде увеличение на цената. Това се случва в момента.“

Според Кадиев страната ни трябва при първа възможност да прекрати договора с т.нар американски централи. По думите му бъдещето на България е в ядрената енергетика.

Цялото интервю с Георги Кадиев четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук