Бойко Илиев
на снимката: Режисьорът Бойко Илиев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг. режисьорът и създател на „Нов театър – НДК” Бойко Илиев разказа какви са през неговите очи театърът и драматургията у нас днес.

По негови думи те са най-обичани и все по-живи особено в провинцията, а не в столицата, където културният живот е пренаситен и невинаги толкова ценностен.

„Да, българинът се интересува от българската драматургия, особено в т. нар. провинция, в регионалните мащаби. Като че ли там повече е запазен българският дух и повече пиететът. Тук в София има прекалено много разнопосочни движения и като чели повече към „модерното” се движат интересите. Наистина има интерес, продължава да има интерес. Аз вярвам в театъра, вярвам, че ще го има, тъй като виждам, че зрителят го иска.”

След създаването на „Нов театър – НДК” Илиев започва активно да прави международни турнета с едни от на-известните и обичани български актьори. В чужбина има огромна жажда за българска драматургия и там най-много личи нуждата на българина да има допир с родния език и култура.

У нас трудно се прави частен театър и е още по-трудно той да оцелее, със съжаление казва режисьорът. Остарелите закони и закостенялото субсидиране на държавните театри поставя в изключително неконкурентоспособна позиция останалите.

Илиев коментира и отминалите времена на комунизма, когато пари за култура има, но няма свобода. По негови думи колкото и пари да се дават, ако нямаш какво да кажеш и как да го кажеш, така че да развълнуваш публиката, нищо няма да се случи.

Цялото интервю с Бойко Илиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук