Явор Божанков
Явор Божанков

Когато някой иска вот на недоверие държавническото, отговорно поведение към България предполага да каже какво ще правим след това, накъде ще поемем и къде ще стигнем.

Това каза от парламентарната трибуна Явор Божанков от ПП-ДБ по време на дебатите по вота на недоверие към правителството н Николай Денков.

„Оставката на това правителство я искат ИТН. Те получиха няколко пъти възможност да управляват и се провалиха, стотици милиони похарчихме за избори, а те казваха „избори до дупка“ и изкопаха тази дупка и сега се намират в нея, но не си дават сметка какво причиниха на България. И от тази дупка продължават да викат „избори“, каза депутатът, цитиран от „Фокус“.

„Но нека си представим, че тяхната мечта се сбъдне, печелят избори, имат мнозинство и тогава какво ще стане? С кастинг вероятно ще изберем следващия шнорхел, който ще ни бъде министър-председател или пък Петър Илиев ще ни крещи от ефира на телевизията. Това ли ще се случи, или по-скоро сърдитото лице на Слави Трифонов ще ни информира кой кога ще полети към космоса?“, допълни депутатът.

Той се обърна и към „Възраждане“, които са сред вносителите на искането за вот на недоверие.

Те имат проучване, но го крият. На всички избори имат само те едно проучване, за което само те знаят, в което казват, че ще бъдат първа политическа сила със самостоятелно мнозинство. Минават изборите, то все не става, но те вадят ново такова проучване и не го споделят с нас“, коментира Божанков.

По думите му всички в пленарната зала са наясно, че „Възраждане“ мнозинство, не са първа политическа сила.

„И никога няма да бъдат първа политическа сила, и те го знаят. Защо искат оставката на това правителство тогава? Накъде ще отведат България? Нека ви кажа. Единствената българска политическа партия, която се е опитала да затвори български завод с българска продукция и работници, плащащ данъци в нашата хазна – това е „Възраждане“, защото това производство пречи на Русия. „Възраждане“ първо мислят за Русия, ако остане време след това мислят за Русия и чак накрая, ако нещо друго остане – пак мислят за Русия“, категоричен бе депутатът.

Божанков се обърна и към бившите си съпартийци от БСП, които са съвносители на вота. Според него решението им било странно, защото са били готови да управляват с ГЕРБ при първия мандат.

Управляваха с „Продължаваме промяната“ в кабинета „Петков“. Явно, ако те не са вътре, не може. Но да си представим, че спечелят изборите. Не от ефира на телевизията, от най-високата държавна трибуна България обявява Русия за приятелска държава. Битката с джендър идеологията се превръща в кауза на всеки гражданин, а хомофобията – в държавна политика“, разясни Божанков.

По думите му, това, което обединява всички изброени, е руският посланик.

„Обединява ги отборът на посланик Митрофанова. Това е спойката на иначе несъвместими субекти. Тези хора казват, че енергетиката ще умре. Ще умре руската зависимост в нашата енергетика. Всеки вменяем гражданин у нас знае, че АЕЦ “Белене” няма да го бъде. Доставките на ядрено гориво било поставено в риск – единственото, което е поставено в риск, е руският монопол“, допълни Божнаков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук