Депутатите от Европейския парламент подкрепиха започването на втора фаза от преговорите на ЕС с Великобритания за Брекзит.

„Европейският парламент приветства представения от преговарящите доклад, в който е констатирано, че в преговорите за споразумение по излизането на Великобритания от ЕС е постигнат достатъчен напредък”, се казва в текста на приетата резолюция.

Депутатите обаче смятат, че „все още има нерешени въпроси, свързани с гарантирането на организираното излизане на Великобритания от ЕС”.

Според тях, те трябва да бъдат решени до завършване на работата по споразумението за излизането на Великобритания”.

Евродепутатите са категорични, че споразумението за параметрите на новите отношения между ЕС и Великобритания „трябва да бъде официално обсъдено едва когато Великобритания напусне ЕС и стане трета страна в отношенията си с него”.

В резолюцията пише още, че „рамките на бъдещите отношения” гарантират „възможно най-тясна връзка” между ЕС и Обединеното кралство в различни области като външна политика, политика в сферата на сигурността и търговията.

Припомняме, че на 8 декември Брюксел и Лондон постигнаха пробив на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС след 6-месечен диалог и първият етап завърши.

Те се ангажираха да не допуснат появата на физическа граница между Северна Ирландия и влизащата в ЕС Република Ирландия, споразумяха се да избягнат излишни административни бариери при определяне на статута на своите граждани и съгласуваха методологията за изчисляване на финансовите задължения, които Лондон ще поеме след излизането си от общността.

Сега обсъждането преминава във втора фаза, посветена на сигурността и търговията. Официално одобрение на началото на втория етап от преговорите трябва да бъде дадено на 14-15 декември, а стартът се планира за януари 2018.

Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март 2019.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!