Историческо споразумение постигнаха днес Европейската комисия и Великобритания за Брекзит. Преговорите между Лондон и Брюксел навлизат във втора фаза – за търговските отношения.

Двете страни са се разбрали да няма „твърда” граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

Правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, както и на британците, живеещи в ЕС, ще останат непроменени след Брекзит, а всички административни процедури ще бъдат „лесни и евтини“ за гражданите.

Лондон се съгласи да признае върховенството на Европейския съд като арбитър на правото на ЕС на територията на страната. Този момент беше много спорен в разговорите досега и беше поставен като условие за подкрепа на постигнато споразумение от Европейския парламент.

Великобритания се е съгласи да плати сметката по „развода”, но засега няма информация за точната сума.

„Пробивът, от който се нуждаем е постигнат“, каза председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По думите му, постигнатото споразумение е „справедливо” и  Европейската комисия е готова да започне незабавно преговорите във втората част.

Така Тереза Мей успя да постигне целта си и да получи зелена светлина преговорите да се придвижат напред, коментира BBC.

Ключовият й съюзник в парламента Северноирландската Демократична юнионистка партия прие постигнатото споразумение, след като по-рано тази седмица го блокира заради спора за границата.

Очаквано новината доведе до рязък скок на британската лира.

Според ЕК преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент.

Найдъл Фараж – един от най-големите привърженици на Брекзит – коментира, че „Великобритания е готова да премине към втората фаза на унижението си”.

ВТОРА ФАЗА НА ПРЕГОВОРИТЕ

След като стана ясно, че двете страни са се разбрали,  главният преговарящ на ЕС Мишел Барние коментира, че Европейският съюз ще работи за споразумение за свободна търговия с Великобритания след Брекзит по модела на договора на общността с Канада, тъй като искането на Обединеното кралство да напусне свободния пазар и митническия съюз не оставят друга възможност.

„Не ние, а нашите британски приятели чертаят червени линии, които затварят някои врати. Така че ще работим по този модел”, каза Барние.

Според него, търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните.

Той увери, че четирите стълба на ЕС (четирите свободи – на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.

„Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент”, коментира Барние.

По време на втората фаза, Лондон и Брюксел ще договорят транзитния период и търговските отношения.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е готов да препоръча незабавно начало на преговорите по поискания от Великобритания двугодишен преходен период преди същинското напускане на ЕС.

ПРАВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

След разговорите днес, премиерът на Великобритания Тереза Мей обеща, че европейците във Великобритания и британците в ЕС ще „живеят както досега”.

Министър-председателят каза, че Обединеното кралство ще напусне ЕС заради решението на британските граждани и защото „така ще се запази доверието им в политиците, които само ще изпълнят тяхната воля”.

„Не беше лесно и за нас, и за ЕК. Бъдещето ще бъде по-честно към британския данъкоплатец – ще можем да влагаме повече средства у дома”, добави Мей.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че от понеделник е бил в постоянна връзка с Лондон.

Той уточни, че постигнатото решение защитава правата на гражданите на ЕС във Великобритания, взели житейски решения с яснотата, че заселвайки се на Острова, той е част от Общността.

Председателят на ЕК добави, че защитата на правата се разпростира и върху европейците, отишли във Великобритания да учат и работят.

Той уточни, че спорните въпроси, свързани с гражданите на ЕС на британска земя, ще бъдат решавани от Съда на ЕС.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА ПО РАЗВОДА

Великобритания обеща, че ще изпълни поетите си ангажименти към Европейския съюз.

Това означава, че Великобритания ще дължи вноски в европейския бюджет и плащания по всички политики, по които страната се е съгласила, до края на сегашната бюджетна процедура през 2020 г.

Европейската комисия обаче отказа да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността.

„Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес“, заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

По думите му, преговорите не са завършили положително заради направените отстъпки.

Въпреки това в отговор на въпрос по кои точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, Барние посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването (в Амстердам и Париж) на двете общностни агенции, които досега са в британската столица.

Барние каза още, че британските съдии ще прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище.

Говорител на британския премиер Тереза Май, цитиран от Ройтерс, съобщи по-късно, че очаква сметката по „развода“ с ЕС да е на стойност между 35 и 39 милиарда британски лири.

Британски източник съобщи обаче, че според Великобритания окончателните разходи по покриване на задълженията й към ЕС по Брекзита възлизат на 40-45 милиарда евро, съобщи Ройтерс.

ГРАНИЦАТА С ИРЛАНДИЯ

Един от спорните въпроси в преговорите около Брекзит беше границата между Северна Ирландия и Ирландия.

Северноирландската Демократична юнионистка партия обяви, че е доволна от постигнатото споразумение между Лондон и Брюксел за границата с Република Ирландия.

Лидерката на партията Арлин Фостър каза, че обявеното тази сутрин споразумение ясно гарантира, че цялото Обединено кралство напуска Европейския съюз.

Партията, на чиято подкрепа разчита правителството на Тереза Мей в парламента, провали в последната минута по-рано тази седмица решение за границата, третиращо Северна Ирландия като по-специален случай.

Тя сметна, че то подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство.

От своя страна, ирландският външен министър Саймън Ковини заяви, че обявеното тази сутрин споразумение гарантира „мека“ граница в Ирландия след напускането на Великобритания.

„Сделката потвърдена! Ирландия е съгласна преговорите за Брекзит да преминат към втора фаза, след като бяха получени гаранции за всички на остров Ирландия, защитаващи напълно споразумението от Разпети петък, мирния процес, цялата ирландска икономика“ каза Ковини, цитиран от „Ройтерс”.

Тереза Мей подчерта в изявление, поместено на правителствения сайт, че ще продължи да управлява в интерес на цяла Северна Ирландия и да се придържа към споразумението, което сложи край на продължилото десетилетия насилие в провинцията.

От своя страна, премиерът на Шотландия Никола Стърджън каза, че ако Великобритания напусне Европейския съюз, оставането в единния пазар и членството в митническия съюз са „единственият разумен избор“ и добави, че сега преговорите навлизат в най-трудната фаза.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!