Терористичната организация „Ал Кайда” призова своите последователи по света да атакуват важни интереси на САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица, предава Асошиейтед прес.

„Ал Кайда” призова в изявление, разпространено от нейната медия „Ас Сахаб” на арабски и английски език, за свещена война – или джихад, и определи Америка като съвременен „фараон”, който потиска мюсюлманите.

Tерористичната мрежа допълни, че „най-сигурният и най-бърз начин за противопоставяне на агресията на фараона на нашата епоха – Америка, е джихад в името на Аллах, като се вземат на прицел жизненоважните интереси на САЩ и техните ционистки и кръстоносни (християнски) съюзници навсякъде”.

Подобни изявления направиха и клонове на „Ал Кайда”, включително „Ал Кайда” в ислямския Магреб и „Ал Кайда” на Арабския полуостров.

Групировката е създадена през 2009г. от сливането на саудитски и йеменски клонове на „Ал Кайда” и се счита от Съединените щати за една от най-опасните групи в мрежата, основана от Осама бин Ладен.

Свързани статии:

БЕЗРЕДИЦИ В ИЗРАЕЛ: Палестинците са недоволни от решението на Тръмп (СНИМКИ)

CNBC: Защо признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел повишава напрежението?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!