Близо 40 палестинци са пострадали по време на сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра, близо до големия палестински град Наблус на Западния бряг на река Йордан, съобщи телевизионният канал „Ал Маядин”.

Йерусалим

Местните излезли на демонстрация срещу решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел.

Израелски войници са разпръснали демонстрантите със сълзотворен газ.

Йерусалим

Палестинците обявиха петък за „Ден на гнева”, заради действията на Тръмп.

Петъчната обедна молитва, която започва е 14 часа, вече прерасна в масов протест и сблъсъци със силите на реда.

Йерусалим

Израел е разположил подкрепления от стотици полицаи в и около Стария град в Йерусалим.

Израелските власти се въздържаха да въведат възрастови ограничения за мюсюлманите богомолци за молитвата в джамията „Ал Акса” на Храмовия хълм – мярка, която често прилагат при изострено напрежение, припомня БТА.

Йерусалим

До късно снощи на много места в Близкия изток имаше напрежение. Стотици излязоха по улиците на Йорданската столица Аман.

Напрежение имаше и пред посолството на Съединените щати в турската столица Анкара.

Йерусалим

По-късно днес съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание.

Междувременно, терористичната мрежа „Ал Кайда” призова своите последователи по света да атакуват САЩ, техните съюзници и Израел в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп.

Йерусалим

В изявление, разпространено от нейната медия „Ас Сахаб“, организацията призова за свещена война – или джихад, и определи Америка като съвременен „фараон“, който потиска мюсюлманите.

Терористичната мрежа заяви, че „най-сигурният и най-бърз начин за противопоставяне на агресията на фараона на нашата епоха – Америка, е джихад в името на Аллах, като се вземат на прицел жизненоважните интереси на САЩ и техните ционистки и кръстоносни съюзници навсякъде“.

Йерусалим

Припомняме, че в сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в Белия дом, че е дошло време Йерусалим да бъде официално признат за столица на Еврейската държава.

Тръмп възложи на Държавния департамент да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Йерусалим

Статутът на Йерусалим е ключов момент в палестинско-израелския конфликт.

Израелците завзеха източната част на града по време на войната от 1967. Те настояват, че градът е „единна и неделима” столица на Израел.

Палестинците искат да направят източната част на Йерусалим столица на своята държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!