Президентът Доналд Тръмп призна официално Йерусалим като столица на Израел и обяви намеренията си да премести американското посолство там, което се очаква да предизвика напрежение в региона и да разруши перспективите за мир.

„Установих, че е време официално да признаем Йерусалим за столица на Израел. След повече от две десетилетия откази, ние не сме по-близо до трайно мирно споразумение между Израел и палестинците. Този ход на действие е в най-добрия интерес на Съединените американски щати и стремежа към мир между Израел и палестинците”, обяви американският президент.

Служителите на Белия дом се опитаха да отслабят значението на хода, което предизвика неодобрение от лидери по целия свят. Те заявиха, че признаването на Йерусалим като столица на Израел е признание на „историческа и актуална реалност”, а не опит за политическо изявление. Те отбелязват, че почти всички правителствени агенции и парламент на Израел са в Йерусалим, а не в Тел Авив, където САЩ и други държави поддържат посолствата си.

Държавният департамент на САЩ призова всички американски дипломатически лица да отложат пътуванията си до Израел, Йерусалим и Западния бряг до 20 декември.

Във вторник говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп е „твърд” в решението си и ще направи „най-доброто решение за Съединените щати”.

В отговор на това крал Самут от Саудитска Арабия съобщи, че решението ще навреди на процеса на преговори за мир и ще ескалира напрежението в региона. Той също така заяви, че това ще това представлява явна провокация за всички мюсюлмани по целия свят.

Вижте как международната общност прие решението на Тръмп:

Говорител на Палестина: Доналд Тръмп обявява война на милиард и половина мюсюлмани

НА ЖИВО: Изявлението на Доналд Тръмп за Йерусалим

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!