Американски представители потвърдиха, че президентът Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел в реч в сряда вечерта. САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Решението предизвика широк международен гняв, като повечето критики идват от арабските лидери в Близкия изток. Саудитска Арабия нарече това „явна провокация”, докато турският президент Реджеп Ердоган описва текущото състояние на Йерусалим като „червена линия за мюсюлманите”.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу повтори мнението на президента Реджеп Ердоган, че намерението на Тръмп ще доведе до проблеми.

„Би било огромна, огромна грешка. Няма да доведе до стабилност и мир в региона, а до хаос и нестабилност“, обяви Чавушоглу.

Най-голямата икономика в света – Китай, също разкритикува намерението на Тръмп.

„Разтревожени сме, че този ход ще изостри конфликтите в района. Статутът на Йерусалим е сложна и чувствителна тема. Всички страни трябва да работят повече за мира и спокойствието , да действат внимателно и да не подкопават постигнатото за решаването на палестинския въпрос“, заяви Генг Шуанг – говорител на МВнР на Китай.

Германия и Франция предупредиха за сблъсъци в Йерусалим. Затова се призовават гражданите да не пътуват в района.

Кремъл предупреди, че конфликтът между Израел и палестинските власти може да бъде допълнително утежнен от плановете на президента на САЩ.

Папа Франциск призова да се зачитат правата на всички хора в Светите земи и допълни, че ново напрежение в Близкия Изток ще подпали нов световен конфликт.

„Моите мисли са с Йерусалим. В този ред на мисли, аз не мога да крия своите опасения от развиващата се в последните дни ситуация и не мога да не призова всички страни да уважават статута на града, който е определен с резолюция на ООН. Йерусалим е уникален град, свещен за мюсюлмани, християни и евреи. Град, който има специално значение за мира. Моля се неговата идентичност като свещена земя да бъде съхранена. Моля се мъдростта и предпазливостта да предотвратят ново напрежение“, обяви Папа Франциск.

Великобритания също реагира остро.

„Приемаме със загриженост докладите, които чухме, защото смятаме, че Йерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците, договорено уреждане”, коментира министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Най-крайна в коментара си очаквано е Палестинската държава. Главният представител на Палестина във Великобритания заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обявява война на милиард и половина мюсюлмани, ако признае Йерусалим за столица на Израел.

 Свързани статии:

CNBC: Защо признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел повишава напрежението?

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!