Американски представители потвърдиха, че президентът Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел в реч по-късно в сряда. САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим – решение, което променя политиката на Вашингтон от десетилетия насам.

Решението предизвика широк международен гняв, като повечето критики идват от арабските лидери в Близкия изток. Саудитска Арабия нарече това „явна провокация”, докато турският президент Реджеп Ердоган описва текущото състояние на Йерусалим като „червена линия за мюсюлманите”, пише Дейвид Рийд за CNBC.

Признаването на Йерусалим за столица на Израел беше обещание на Тръмп по време на неговата предизборна кампания миналата година. В защита на хода администрацията му каза:

„Ние гледаме на това, като на признаване на реалността”.

Но защо признаването на Йерусалим, а не на Тел Авив за израелска столица, се смята за потенциално опасно?

Йерусалим: История на богослужение и конфликт

Основан преди 3000 години преди раждането на Исус Христос, Йерусалим е преобразуван в град на поклонение за мюсюлмани, евреи и християни по време на библейската епоха.

В Стария град се помещават свещени религиозни места за трите религии, включително Западната стена (свещена за евреите), Църквата на Светия гроб (място за поклонение на християните) и Куполът на скалата (ислямски храм от 7-ти век).

Старият град сега е обект на световно наследство, но днешният Йерусалим се простира далеч отвъд границите му, като по-широката му популация се оценява на около 1,2 милиона души.

Израелците и палестинците твърдят, че Йерусалим е техен капитал, а статутът му остава ключов аргумент в конфликта между двете страни.

Според историци оригиналното царство на Израел се е появило през Желязната епоха. След поредица от битки със съседни империи, е създадено независимо еврейско царство, Юдея, преди да бъде кооптирано от римляните.

Арабският контрол над района последва няколко века, оставяйки еврейския народ без официално признати земи.

Решението за възстановяване на еврейска родина е водено от ционисткото движение и по време на Първата световна война външният секретар на Обединеното кралство Артър Балфур обяви подкрепата си за създаването на „национален дом за еврейския народ” в Палестина.

След 30 години беше разработен план на ООН за разделяне  на района. През 1947 г. тази резолюция е приета от ООН и е родена съвременната държава Израел.

Това решение бива посрещнато с гняв от арабите и войната с евреите през 1948 г. води до разделянето на Йерусалим. Израел превзема западната част на града, докато арабско-йорданските анексираха източната му част.

Израел приема Йерусалим за своя столица, но в същото време Палестина приема Източен Йерусалим за палестинска територия, окупирана, според палестинците, от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Палестинците приемат Източен Йеруслим за столица на своята държава.

Съветът за сигурност на ООН смята Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия. До този момент много държави не признават целия Йерусалим като част от израелската държава и не откриват посолства в Йерусалим, вместо това избират Тел Авив.

Поради това се смята, че преместването от Тръмп на посолството на САЩ в Йерусалим ще признае града само като част от Израел, като се отхвърля всяка палестинска претенция към Източен Йерусалим.

Този план е в синхрон с резолюцията на ООН за създаване на двустранно решение за региона, предлагащо независима палестинска държава по границите, поставени преди войната от 1967 г.

Положението е още по-объркано заради израелските селища в източната част на града, които се считат за незаконни по международното право, но не и от израелското правителство.

Смята се, че около една трета от семействата, живеещи в Йерусалим, се идентифицират като палестинци.

Реакциите в региона

Преди очакваното изявление в сряда, президентът на САЩ е разговарял с няколко лидери в региона, за да ги предупреди за преместването на на посолството.

Освен заплахата от Саудитска Арабия и Пакистан, палестинският лидер Махмуд Абас предупреди, че ще има „опасни последици” за региона и за света.

Египетският президент Абдул Фатах Ал Сиси също призова Тръмп да не „усложнява ситуацията в региона”.

Вече се организират улични протести, появиха се и снимки в социалните мрежи на палестинци във Витлеем, които горят снимки на американския президент Тръмп.

От палестинската сунитско-ислямска фундаменталистка организация Хамас също призоваха за „ден на гняв”.

Заради възможно насилие на американските държавни служители е забранено да пътуват до Стария град и Западния бряг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!