Поредна година, в която Венецуела не успя да се справи с тежката икономическа криза. За пръв път обаче в края на годината инфлацията ще бъде четирицифрена и ще достигне 2000%.

Данните идват от предвожданият от опозицията парламент, който разпространи доклад, според който между януари и ноември обезценяването на националната валута е 1369%. Конгресът в Каракас започна тази година да публикува собствени данни за инфлацията на боливара, след като правителството на президента Николас Мадуро спря разпространяването на подобна статистика.

Само през ноември поскъпването спрямо долара е било с 56.7%.

Икономиката на Венецуела се срина с падането на цената на суровия петрол, на който страната основно разчита, а централизираната икономика не смогва да се бори с недостига на всичко, което необходимо за живота на хората.

В последните месеци положението се влоши още повече заради инфлацията и девалвацията на местната валута. През последните две години гражданите се редяха на опашки в магазините, за да си купят храна с купони на субсидирани цени. Около 100 души са загинали и над 1500 са били ранени при антиправителствените вълнения, започнали през април.

Мадуро продължава да управлява по социалистическата система на щедри социални разходи, въведена от предшественика му Уго Чавес. Той обвинява за трудностите опозицията, която по думите му води икономическа война срещу народната власт и симпатизиращи ѝ бизнесмени и търговци нарочно надува цените. Критиците му отвръщат, че причината е безконтролното печатане на боливари.

„Идват се още глад и мизерия за и без това смазаното население”, заяви опозиционният депутат Анхел Алварадо при представянето на доклада.

Икономистите смятат, че една страна е в хиперинфлация, когато месечните лихви надхвърлят 50% в продължение на повече от 3 месеца или когато годишните лихви остават в продължение на три години над 100%, припомня „Ройтерс“.

По данни на централната банка на Венецуела през 2015г. инфлацията е била 180%, а на следващата е достигнала 240%. След това банката спря да публикува информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!