София

Бюджетът на Столичната община за 2018г. е 1,433 млрд. лв. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Бюджетът за догодина е със 104,868 млн. лв. повече от този за 2017г. Заложените собствени приходи са близо 654 млн. лв. Планираните приходи от местни данъци са 306,6 млн. лв., което е с 13 млн. лв. повече от миналата година, а неданъчните – 347,3 млн. лв. (увеличение със 17,3 млн. лв.). Собствените приходи от основния данък – за недвижимите имоти, са 103 млн. лв., а от такса смет, с която се финансира изцяло почистването и третирането на отпадъците – 200 млн. лв.

Средствата, които са заложени в инвестиционната програма, са почти половин милиард – 494,988 млн. лв. Най-голямата част – 383,613 млн. лв., е от защитени проекти за европейско финансиране.

Близо 500 млн. лв. са предвидени за инвестиции. Най-голямата от тях ще бъде строежът на метрото, който ще струва близо 330 млн. лв. Малко над 100 млн. лв. ще отидат за реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улиците в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

Предвижда се довършване на разширението на бул. „Тодор.Каблешков” от бул. „Бъкстон” до бул. „Цар Борис III”.

Планира се да започне изграждането на южното платно на бул. „Тодор Каблешков” от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад”, където имотите са отчуждени. Ще започне и първият етап от изграждането на Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе”.

Планира се да започне ремонтът на ул. „Граф Игнатиев” и пл. „Славейков”, като са заложени 13,381 млн. лв. за това. Предвижда се подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги.

За изцяло ново трамвайно трасе по ул. „Граф Игнатиев”, което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени 6,357 млн. лв.

Продължава ремонтът на мостови съоръжения. За това са предвидени 4 млн. лв.

За 2018 г. е предвидена цялостна реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III”. Ще бъде реконструирано и трасето по ул. „Каменоделска” и ще бъде довършен участъкът от бул. „България”. Общата сума за реконструкция на трамваен път през следващата година е 37,516 млн. лв.

Малко над 35 млн. лв. са предвидени за закупуване на нови трамваи. Планира се да има 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Поръчката за 120 от автобусите вече тече, а поръчката за електробусите също е на финала.

Предстои обявяване на поръчката за още 22 автобуса на природен газ, уточни Фандъкова. За поддръжка, изграждане и ремонт на кварталните улици са заложени малко над 37 млн. лева, а за улично осветление – 6 млн. лв.

Малко над 32 млн. лв. се планират за строителство, основни ремонти и енергийна ефективност на детски градини и училища. През 2018 г. ще започне строителството на първата детска градина в кв. „Манастирски ливади – Изток” и първата за кв. „Кръстова вада”. Започва строителството на детска градина в Курило.

Над 11 млн. лв. са предвидени за възстановяване на паркове и градини, като в плановете е реконструкция на Западен парк.

Столичната община ще продължи да инвестира и в Зоопарка – около 1,5 млн. лв. са предвидени за реконструкция и разширение на клетките на приматите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук