Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че в доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е споменато името на „Булгартабак“, чиито марки цигари се разпространяват контрабандно в Турция.

Пред депутатите от вътрешната комисия в парламента, Радев благодари на депутата от БСП Димитър Стоянов, защото досега никой не го питал за доклада.

Припомняме, че преди две седмици министърът и главният секретар на МВР Младен Маринов казаха, че не са чели доклада, но в него не се споменавало нищо за „Булгартабак”

Днес Радев потвърди информацията официално. Пред журналисти след това обясни, че МВР ще извърши проверка на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Булгартабак“, както и как нейни цигари са стигнали контрабандно до Турция.

„Ще направим всякаква проверка, ще ги запитаме и „Булгартабак“, ще видим къде са ги изнасяли цигарите“, обеща вътрешният министър.

Той добави, че ще изпрати доклада и на главния прокурор Сотир Цацаров и двамата ще го обсъдят.

Министърът подчерта, че на контрабандните цигари в Турция не пишело производител и затова българската страна била изправна.

„Те са изнесени някъде. Някой ги е преопаковал и са вкарани контрабандно в Турция. Даже там (в доклада – бел.ред.) се казва, че тази държава, за която са изнесени, нямала нужда от толкова много цигари и там са ги реекспортирали в Турция”, каза Валентин Радев.

Според него, в доклада на турската служба имало посочени три или четири марки цигари, които той не е запомнил.

Радев е прочел в доклада просто, че „Булгартабак са станали източник на контрабанда на цигари и турската страна е подготвила доклад, който е изпратила на Интерпол“.

Преди няколко дни служители на фирмата излязоха на протест в София срещу водена според тях негативна медийна кампания.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!