Брекзит

Дългосрочните ефекти от Брекзит могат да имат по-голямо въздействие върху компаниите във Великобритания, отколкото коронавирусната пандемия, заяви Майкъл Сондърс от Английската централна банка.

„Бизнесът ще се отърси от ефекта на Covid-19, тъй като този ефект е временен, но дългосрочните въздействия от Брекзит могат да бъдат по-трайни“, посочи Сондърс в интервю за уебсайта TheBusinessDesk.com, цитиран от БНР.

По-рано тази седмица управителят на централната банка Андрю Бейли заяви, че Брекзит без сделка ще причини дългосрочни щети на британската икономика за разлика от коронавирусната пандемия и това въздействие може да се усети в продължение на десетилетия.

Коментарите са факт в момент, когато Великобритания и Европейският съюз продължава да водят преговори за търговско споразумение преди изтичането на преходния Брекзит период на 31-ви декември.

В интервюто си Майкъл Сондърс също така отбеляза, че британската икономика едва ли ще изпадне в рецесия.

„Не си струва да се притеснявате твърде много за рецесията в момента. Имахме голямо икономическо възстановяване през третото тримесечие, като ще има спад през четвъртото тримесечие, но ние прогнозираме свиване на БВП с около 2%“, каза членът на АЦБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!