По 24 лева на ден ще получат работещите  от затворени по време на пандемията бизнеси, ако са назначени на осемчасов работен ден. Новата мярка беше обявена от социалния министър Деница Сачева. За тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник.

Помощта ще се изплаща директно на работниците и служителите, като те ще трябва да са в неплатен отпуск. Работодателите трябва да приготвят списък на тези работещи, които се очаква по изчисления на социалното министерство да засегнат 356 000 души.

„Ще направим така, че да помогнем на всички с мерките. Продължаваме с патронажната грижа, мерките 60 на 40, 80 на 20. За родителите, които ще гледат децата си в този период, помощта може да се ползва, като средният доход на член от семейството трябва да е 915 лв. Ако родителите са в неплатен отпуск могат да ползват 610лв. минимална работна заплата. Условията за помощите са публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане, каза още Сачева.

Схемата за детегледачки продължава. Родителите в заетост могат да кандидатстват за детегледачки също. При училищата ще продължат мерките по-дълго. Вероятно детските градини ще отворят след Нова година.

Обезпечаването на всички мерки ще  струва общо около 300-400 млн. лева.

Продължава мярката за плащане на 1000 лева на всички медици, до момента са изплатени над 89 000 възнаграждения. Ще продължи подкрепата за общопрактикуващите лекари.Увеличението на средствата за лекари става 240 млн. лева, каза още Сачева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!