В разгара на пандемията и задъхването на здравната система на извънредна пресконференция от Българския лекарски съюз поискаха оставки в Националната здравноосигурителна каса. Основната причина е забавянето на електронните направения за PCR-тестове, с които личните лекари трябваше да разполагат още през октомври.

Главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов каза, че даването на възможността личните лекари да дават направление за PCR тест се е забавило много във времето, а това е опасно по време на епидемия.

Председателят на съюза д-р Иван Маджаров обяви, че най-вероятно днес ще бъде подписан анексът, който вчера късно са успели да видят и опитът цената на теста да бъде свалена от 60 на 25 лв. е бил преодолян от БЛС и касата ще заплаща за PCR тест по 60 лв. Той ще влезе в сила със задна дата от 1 ноември.

„Няма да подпишем анекс с лимити. В последния вариант няма лимити“, заяви той.

„Решения на Националния оперативен щаб са били забавяни оперативно от НЗОК“, каза още д-р Маджаров.  Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната инфекция е била поставена от БЛС още в края на август. Оттогава от Лекарския съюз не са имали нито една среща с представители на НЗОК. От касата изпращали до БЛС различни варианти на анекс, в които или цената на PCR теста е била много ниска, или не е имало никаква цена.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!