Армията на Великобритания изтегли оборудването си срещу дронове от летище Гетуик.

Военните бяха повикани, след като безпилотни самолети бяха забелязани над пистата и нарушиха трафика, отменяйки над 1000 полета между 19 и 21 декември.

Говорител на Министерството на отбраната потвърди, че военното оборудване е било премахнато от Гетуик, но подчерта, че въоръжените сили остават в готовност в случай, че летищните власти поискат отново помощ.

Смята се, че военните са използвали израелска система, която смущава комуникацията между дрона и неговия оператор, има радиус от няколко километра и използва четири радара, за да осигури 360-градусова панорама, така че да установи и проследи оператора на летателните машини.

Припомняме, че в навечерието на Коледа стотици хора бяха тръгнали на път, но останаха блокирани с часове на второто най-голямо летище във Великобритания.

140 000 души спаха по земята на летището, тъй като полетите им бяха отменени заради забелязани дронове над аеропорта. Двама души бяха задържани от полицията, но скоро след това освободени.

До момента няма повдигнати обвинения и операторите на дроновете не са заловени, въпреки че следователите разчитат на показанията на 115 свидетели, сред които пилоти, служители на летището и полицаи.

Появиха са няколко версии за инцидента – тероризъм и НЛО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!