Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън ще подаде оставка, твърдят британските издания в. „Мирър“ и BBC. Според „Мирър“ служителите на канцеларията на Джонсън на „Даунинг стрийт“ 10 са били уведомени, че той ще се оттегли. Британският премиер ще направи изявление „да часове“, съобщи BBC, потвърждавайки, че той възнамерява да подаде оставка.

В. „Сън“ пише, че Джонсън ще остане начело на управляващата Консервативна партия, докато тя избере през лятото свой нов лидер.

Новият министър на финансите Надим Захауи призова днес премиера да подаде оставка – по-малко от 48 часа след като бе назначен на поста от него. Аналогичен апел към Джонсън отправи и министърът на отбраната Бен Уолъс.

За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на британското правителство – безпрецедентно голям брой. Повече за това четете ТУК.

Oставките бяха в знак на протест срещу поредица от етични скандали – непосредствен повод беше скандал за сексуално насилие. Крис Пинчър, високопоставен член на правителството на Джонсън, беше принуден да подаде оставка на 1 юли след обвинения, че е опипвал двама мъже в пиянска нощ в частен клуб. Оставката му беше последвана от съобщения в пресата за множество други обвинения в сексуален тормоз срещу него в миналото. Говорителят на Джонсън първоначално заяви, че министър-председателят не е бил запознат с обвиненията, отправени към Пинчър по времето, когато той е бил назначен в правителството през 2019 година. Оказа се обаче, че Джонсън все пак е бил информиран за конкретно обвинение преди това назначение.

Съгласно проучване на социологическата агенция „Саванта КомРес“ (Savanta ComRes) 72% от британците са на мнение, че министър-председателят трябва да подаде оставка.

Вчера Джонсън отказа да се оттегли.

Преди месец Борис Джонсън оцеля при гласуването на вот на недоверие. Тогаво 211 депутати подкрепиха Джонсън, а 148 гласуваха против него. В процентно изражение това означава 59% одобрение и 41% неодобрение.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук