Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

ВВС: Борис Джонсън се бори за политическо оцеляване, докато се подготвя да се изправи срещу депутатите

Борис Джонсън се бори за политическо оцеляване, след като двама от висшите му министри атакуваха ръководството му и подадоха оставка. Канцлерът Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставките си в рамките на 10 минути един след друг, последвани от лавина от зам. министри и младши администратори. Критиците на кабинета заявиха, че това е „край“ за министър-председателя, докато лейбъристите заявиха, че ръководената от него партия е корумпирана.

Световният печат

Джонсън даде да се разбере, че планира да остане на поста си, тъй като се опитва да укрепи правителството си с реорганизация на кабинета.

Той назначи Надим Захауи за нов канцлер, а началникът на кабинета на министър-председателя, Стив Баркли, стана министър на здравеопазването на мястото на напусналия Джавид.

Британският премиер, който е изправен пред най-сериозната криза на ръководството в досегашния си премиерски мандат, ще бъде подложен на допълнителен натиск по-късно днес, когато ще се изправи пред депутатите по време на въпросите към министър-председателя.

Той трябва да даде показания и пред Комитета за връзка – група депутати, които проверяват политиката и решенията на правителството.

След като се оттеглиха, нито г-н Джавид, нито г-н Сунак се изказаха публично, но техните писма за оставка бяха силно критични към премиера.

Джавид предупреди, че ръководството не „действа в национален интерес“, а Сунак заяви, че обществеността очаква правителството да бъде управлявано „правилно, компетентно и сериозно“.

Лидерите на опозиционните партии призоваха министрите от кабинета да се присъединят към двойката и да подадат оставка, а лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър заяви, че е готов за предсрочни парламентарни избори. Депутатът от Консервативната партия Андрю Мичъл заяви пред BBC Newsnight, че за г-н Джонсън всичко е „свършило“, като заяви, че „той няма нито характера, нито темперамента да бъде наш министър-председател“ – и единственият въпрос е колко дълго ще продължи неговото управление.

Нито един депутат от торите досега не се е обявил открито против министър-председателя и няколко министри се обединиха около премиера, включително външният министър Лиз Тръс – един от потенциалните претенденти да го замени като лидер на торите.

Тя заяви, че е „100% зад премиера“, а министри от кабинета, сред които Доминик Рааб, Майкъл Гоув, Тереза Кофи и Бен Уолъс, също посочиха, че ще останат в правителството.

CNN: Заподозреният за стрелбата в Хайленд Парк е обвинен за 7 убийства

Световният печат

Заподозреният за масовата стрелба в понеделник на парада на 4 юли в Хайланд Парк, Илинойс, оставил седем убити и повече от 20 ранени, е обвинен за седем убийства първа степен, съобщи прокурорът на Лейк Каунти Ерик Райнхарт по време на пресконференция във вторник.

Ако 21-годишният Робърт Е. Кримо III бъде осъден, обвиненията могат да доведат до задължителна доживотна присъда, каза Райнхарт. Очаква се да бъдат повдигнати още обвинения, каза Райнхарт, включително опит за убийство и утежнено освобождаване от отговорност.

Кримо е в полицейския арест, откакто е задържан в понеделник вечерта.

„Утре сутринта в съда в Лейк Каунти ще поискаме от съдия да задържи г-н Кримо без възможност за освобождаване под гаранция“, каза Райнхарт.

Общо 45 души са загинали или са били ранени по време на стрелбата, каза Кристофър Ковели, говорител на оперативната група за големи престъпления в окръг Лейк.
Фокусът на разследването през последните 36 часа беше върху стрелеца, но сега се измести към „жертвите“, каза кметът на Хайленд Парк Нанси Ротеринг по време на пресконференцията.

Оповестяването на имената на жертвите идва, след като следователите разкриха, че заподозреният стрелец може да е планирал нападението „от няколко седмици“ и е носел дамски дрехи по време на стрелбата, за да прикрие самоличността си, татуировките на лицето си, и по-лесно да напусне с тълпата, която бягала след стрелбата, каза Ковели.

„Той се сля с всички останали, докато тичаха наоколо, почти сякаш също беше невинен зрител“, каза Ковели.

Той също разкри , че Кримо е имал два предишни инцидента с органите на реда. През април 2019 г. лице се свърза с властите за опит на Кримо да се самоубие. Властите разговаряли с Кримо и родителите му и въпросът беше разгледан от специалисти по психично здраве. След това, през септември 2019 г., член на семейството съобщил, че Кримо е заплашвал „да убие всички“ и е имал колекция от ножове. Полицията е изнесла от жилището им 16 ножа, кама и меч.

Малко след инцидента през септември Crimo законно е закупил пет огнестрелни оръжия – пушки и пистолет, между 2020 г. и 2021 г. За да купуват огнестрелни оръжия в Илинойс, хората се нуждаят от карта за идентификация на притежателя на Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. огнестрелно оръжие (FOID). Тъй като Кримо е бил под 21 години, е бил спонсориран от баща си, обяви държавната полиция.

Звуци от изстрели пронизаха слънчевия парад по повод независимостта на страната малко след 10 часа сутринта по централното авеню на Хайленд парк, на около 25 мили северно от Чикаго. Присъстващите бяха разпръснати в ужас – изоставяйки колички, столове и атрибути с американския флаг по улиците. Свидетели описаха как са гледали с ужас ранени хора, които тичат около тях.

„Гардиън“: „British Airways“ отмени повече от 1000 летни полета от Хийтроу и Гетуик

Компанията „British Airways“ съобщи, че ще отмени още стотици полети през лятото, след като според нея се е оказало, че предишните стъпки за съкращаване на разписанието на самолетите не са се оказали достатъчни за решаване на проблемите с пътуванията.

Новината ще засегне десетки хиляди пътници, възнамеряващи да летят от лондонските летища Хийтроу и Гетуик.

През пролетта въздушният превозвач обяви, че ще отмени 10 процента от полетите си между април и октомври, за да не се стига до ситуации, при които да трябва да се отменят полети в деня на заминаването им.

Така делът на отменените летни авиорейсове се увеличава на около 11 процента. „British Airways“ заяви, че ще предложи на клиентите си да им върне обратно платените суми или възможност да запазят билет за друг полет.

Летищата в Европа, САЩ и на други места страдат от липса на служители на всякакви длъжности, от носачи на багаж до охранители. Липсите в съчетания с рязко увеличилите се пътувания след отмяната на ограниченията срещу разпространението на коронавируса в много страни по света доведоха до дълги опашки на летищата и отлагания на полети.

Отмяната на полетите на „British Airways“ последва и решение на служителите на летище Хийтроу, взето с гласуване, да излязат в стачка за по-добри възнаграждения. В момента се доуточняват датите ѝ, но се очаква тя да се състои в разгара на летните отпуски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук