Снимка: EPA

Министрите на спорта от 35 страни поискаха изваждането на руските и беларуските спортни организации и техните служители от международните федерации, предаде БТА. България не е подписала искането, показа справка.

В съвместно изявление министрите заявяват, че признават независимостта на глобалните спортни федерации, но казват, че „руските и беларуските спортни национални ръководни органи трябва да бъдат отстранени от международните спортни централи“.

САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и повечето държави от Европейския съюз бяха сред нациите, призоваващи за този ход, който би изключил двете страни от органи, включително Международния олимпийски комитет (МОК).

Освен това всеки, който има близки връзки с руската или беларуската държава, също трябва да бъде отстранен от важни спортни постове, независимо дали е официално свързан с правителството или не, казаха страните.

Подписалите се също призоваха националните и международните спортни организации да преустановят излъчването на състезания в Русия и Беларус.

От началото на войната на Русия в Украйна – 24 февруари т.г., много международни спортни федерации забраниха на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания. Националните федерации обаче в по-голямата си част все още са част от организирания спорт. Например, МОК има двама руснаци сред своите членове с право на глас и други двама са почетни членове, докато УЕФА все още позволява на президента на Руската футболна федерация Александър Дюков да запази мястото си в Изпълкома. Дюков заема и ръководна позиция в държавния руски енергиен гигант „Газпром“.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук