Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков.

„Във вчерашния ден завършихме законодателната програма на коалицията“. Това заяви преди днешното заседание на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков. Днес програмата ще бъде изпратена до евентуалните коалиционни партньори. Програмата съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите шест месеца, посочи Петков.

Миналата седмица стана ясно, че програмата ще е с хоризонт за шест месеца и ще включва ясни и конкретни цели и срокове.

„От „Продължаваме промяната“, на база на разговорите с всички наши коалиционни партньори, днес ще бъде изпратена цялата програма. Тя съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите шест месеца. Реално голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите четири месеца, ако искаме България да продължи в този темп, а милиардите евро за усвояване, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят“, каза още Петков.

Става въпрос за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. За усвояването на финансирането по него са необходими 22 законови промени.

„Ето защо е толкова важно решението в следващите няколко дни на всеки един депутат, който трябва да реши дали иска да закрие българския парламент, правейки невъзможно тази програма да се реализира, или ще прояви държавното отговорно отношение и ще застане зад развитието на България“, посочи той по повод преговорите за съставяне на кабинет с мандат на ПП в рамките на 47-мия Парламент.

Преди началото на заседанието Петков поздрави министъра на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер за подписан меморандум с чужда компания за инвестиции в страната ни.

Миналата седмица „Продължаваме промяната“ проведоха преговори с БПС, с „Демократична България“ и с независимите депутати от „Има такъв народ“. Мандатът за съставяне на правителство беше връчен на кандидата за министър-председател Асен Василев в миналия петък. До идния петък мандатът трябва да бъде изпълнен, или да бъде върнат.

„Демократична България“ вече заяви подкрепа, такава с половин уста обеща и БСП. Независимите депутати, които се отцепиха от ИТН заявиха, че всеки един от тях ще реши до петък дали да даде подкрепата си.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук