На снимката: Корнелия Нинова и Асен Василев

БСП предлага да бъде създаден секретариат, който да взима решенията „по нов начин“ в едно бъдещо правителство с мандатоносител „Продължаваме промяната“, в което левицата да участва. „Продължаваме промяната“ пък са готови програма за управление да бъде изготвена от експерти и да бъде приета на политическо ниво. Това стана ясно на съвместно изявление, което дадоха представителите на БСП и „Продължаваме промяната“ днес, след първата среща от преговорния им процес.

„Съгласихме се по приоритетите на правителството“, заяви кандидатът за министър-председател Асен Василев. „Постигнахме съгласие в много кратки срокове от експертните екипи да се изготви програма, която да бъде приета и на политическо ниво, и която да залегне с много ясни и конкретни срокове и ангажименти“, обясни той.

„Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България – така, както и първият кабинет“, каза още Василев.

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова предстоят още срещи от преговорния процес между двете партии. „Разбрахме се екипи от по трима души, представени от нас, да изготвят ясна програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за шест месеца“, допълни тя.

Нинова заяви още, че „Продължаваме промяната“ са се съгласили освен посочените от тях приоритети като приемане на нов Закон за КПКОНПИ, в тази програма да бъдат включени и теми като здравеопазването, образованието, социалната политика и възстановяването на икономиката.

„Отчетохме грешки в комуникацията. Затова ще предложим нов начин на вземане на решения в Коалиционния съвет – с изграждането на секретариат„, каза още Нинова.

На журналистически въпрос дали партиите са обсъждали темата с експулсирането на 70 руски дипломати, Нинова отговори така: „Обсъдихме въпроса. Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всички възможно да се стига до закриване на посолството“.

„Дипломатите трябва да влязат в ролята на дипломати. Нормализирането на отношенията минава през нормализирането на диалога и от двете страни“, каза от своя страна Асен Василев.

Темите министерства, ресори и кандидати за министри ще бъдат оставени за втория етап на разговорите, заяви Нинова. Първо ще бъде изготвена програмата и законодателната рамка.

Днес предстои среща между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а утре – между ПП и независимите депутати, които напуснаха „Има такъв народ“.

Разговори между ПП и политическите лидери на ИТН няма да има. Възможни са обаче разговори с отделни народни представители.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук