След започването на войната в Украйна, веднага се появиха съмненията за това в безопасност ли е Тайван и ще поеме ли и Китай  по пътя на агресията, подобно на Русия. В тази връзка президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че би бил готов да използва сила за защита на Тайван. Същевременно китайският президент Си Дзинпин заяви, че „обединението“ с Тайван „трябва да бъде осъществено“ – и не изключи евентуална употреба на сила за постигането му.

Китай гледа на самоуправляващия се Тайван като на отцепническа провинция, която в крайна сметка отново ще бъде част от страната.Тайван обаче се възприема като независима държава със собствена конституция и демократично избрани лидери. Къде е истината и защо Тайван е важен за света?

Къде се намира Тайван?

Тайван е остров, разположен на около 150 километра от брега на югоизточен Китай.

Той се намира в така наречената „първа островна верига“, която включва списък с приятелски настроени към САЩ територии, които са от решаващо значение за външната политика на САЩ.

Ако Китай завладее Тайван, някои западни експерти предполагат, че той ще може да разполага с повече свобода за проектиране на властта в западната част на Тихия океан и евентуално дори ще може да застраши американските военни бази до Гуам и Хаваите.

Китай обаче настоява, че намеренията му са изцяло мирни.

Защо Тайван е отделен от Китай?

Разделянето между двете страни се случва след Втората световна война, когато в континентален Китай се водят боеве между националистическите правителствени сили и Китайската комунистическа партия.

Комунистите побеждават през 1949 г. и техният лидер Мао Дзедун поема контрола в Пекин.

Междувременно националистическата партия, известна като Куоминдан бяга в близкия Тайван. Оттогава насам Куоминдан е една от най-значимите политически партии в Тайван – управлява острова през значителна част от неговата история.

Понастоящем само 13 държави (плюс Ватикана) признават Тайван за суверенна държава.

Китай оказва значителен дипломатически натиск върху други държави да не признават Тайван или да правят каквото и да било, което предполага признаване.

Министърът на отбраната на Тайван заяви, че отношенията с Китай са в най-лошото си състояние от 40 години насам.

Може ли Тайван да се защити?

Китай би могъл да се опита да постигне обединение с невоенни средства, като например засилване на икономическите връзки. Но при евентуална военна конфронтация въоръжените сили на Китай ще превъзхождат тези на Тайван и то значително.

Китай изразходва повече средства за отбрана от която и да е друга държава в света, с изключение на САЩ, и би могъл да се възползва от огромен набор от възможности – от военноморска мощ до ракетни технологии, самолети и кибератаки.

Голяма част от военната мощ на Китай е съсредоточена другаде, но например по отношение на общия брой на действащия личен състав съществува огромен дисбаланс между двете страни.

При открит конфликт някои западни експерти прогнозират, че Тайван би могъл в най-добрия случай да се стреми да забави китайска атака, да се опита да предотврати десант на китайски амфибийни сили на брега и да нанася партизански удари, докато чака помощ отвън.

Тази помощ може да дойде от САЩ, които продават оръжие на Тайван.

Досега политиката на Вашингтон на „стратегическа двусмисленост“ означаваше, че САЩ умишлено не са наясно дали и как ще защитават Тайван в случай на нападение.

Дипломатически САЩ понастоящем се придържат към политиката на „един Китай“, която признава само едно китайско правителство – това в Пекин – и има официални връзки с Китай, а не с Тайван.

Но през май президентът на САЩ Джо Байдън изглежда втвърди позицията на Вашингтон.

Запитан дали САЩ ще защитават Тайван с военна сила, Байдън отговори: „Да“.

Той също така направи паралел между възможността за китайска атака срещу Тайван и нахлуването на Русия в Украйна: „Идеята, че, че той [Тайван] може да бъде превзет със сила, просто не е уместна. Това ще наруши равновесието в целия регион и ще бъде още едно действие, подобно на това, което се случи в Украйна“.

Влошава ли се ситуацията?

През 2021 г. Китай изглежда засили натиска, като изпрати военни самолети в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван – самопровъзгласена зона, в която чуждестранните самолети се идентифицират, наблюдават и контролират в интерес на националната сигурност.

През 2020 г. Тайван публикува данни за навлизането на самолети. Броят на докладваните самолети достигна своя връх през октомври 2021 г., като в рамките на един ден бяха регистрирани 56 навлизания.

Защо Тайван е важен за останалата част от света?

Икономиката на Тайван е от огромно значение. Голяма част от ежедневното електронно оборудване в света – от телефони до лаптопи, часовници и конзоли за игри – се захранва от компютърни чипове, произведени в Тайван.

Според един показател една единствена тайванска компания – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company или TSMC – притежава повече от половината от световния пазар.

TSMC е т.нар. „леярна“ – компания, която произвежда чипове, проектирани от потребители и военни клиенти. Това е огромна индустрия, чиято стойност през 2021 г. ще достигне почти 100 млрд. долара.

Превземане на Тайван от Китай би могло да даде на Пекин известен контрол върху една от най-важните индустрии в света.

Притеснен ли е тайванският народ?

Въпреки неотдавнашното напрежение между Китай и Тайван, проучванията показват, че много тайванци са сравнително спокойни.

През октомври Фондацията за обществено мнение на Тайван попита хората дали смятат, че в крайна сметка ще има война с Китай. Почти две трети (64,3 %) отговориха, че не смятат така.

Отделно проучване показва, че повечето хора в Тайван се идентифицират като тайванци – приемайки една ясно изразена различна идентичност.

Проучванията, проведени от Националния университет Ченчи от началото на 90-те години на миналия век, показват, че делът на хората, които се идентифицират като китайци или едновременно като китайци и тайванци, е намалял и че повечето хора се смятат за тайванци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук