летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Разрушена е първата от незаконните сгради в край летния „Догансарай“ в „Росенец“, край Бургас, съобщиха от политическа партия „Да, България“, които преди вече две години застанаха начело на протестите срещу застрояването на плажа край „Росенец“ и отказаният достъп на българските граждани до местността. На същото място се намира и къщата – т. нар. сараи, в които живее почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Премахването на постройката е разпоредено от Община Бургас, която през август 2020 г. издаде заповед за това. СЪбарянето беше обжалвана от фирмата-собственик. Върховният административен съд обаче обяви сградата за незаконна.

„Остават още 13 незаконни сгради. Водим битките си докрай“, коментира бившият общински съветник от „Демократична България“ и бивш народен представител Димитър Найденов.

Освен къщата на плажа, трябваше да бъдат премахнати още триетажна масивна постройка и павилион, използван от охраната. На събаряне подлежат и още две сгради – друга двуетажна постройка и оранжерия.

„Росенец“ е най-ясният пример за модела ГЕРБ – ДПС, в който всички институции, цялата държава е подчинена на интересите на един човек. Разграждането на този модел няма да е бърз процес, но с последователни усилия ще се случи“, коментира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

След края на управлението на ГЕРБ, Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че и удължението на кея пред „сараите“ е незаконно.

МВР също видя данни за извършено престъпление – нанесени неверни обстоятелства или изявления в констативен нотариален акт.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук