Изработването на управленска програма с ясни приоритети и срокове ще бъде започнато в понеделник. Към приоритетите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ би искала да добави конституционна реформа с промени във ВСС, скъсване с енергийните зависимости, влизане в „Шенген“ и еврозоната, модернизация на Българската армия. ДБ иска още да се премахне „феодализацията“ по сектори – тоест едно министерство да е изцяло поверено на една партия. Това стана ясно от съвместно изявление между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ след преговорите им за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент днес.

„Имаме ясна визия, с ясни преоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник“, заяви кандидатът за министър-председател Асен Василев.

Христо Иванов подчерта, че за „Демократична България“ е важно правителство да бъде създадено с първия мандат на ПП и да бъдат предотвратени четвърти поредни избори.

„От ДБ ще участваме с целия ресурс, който имаме – политически, парламентарен, екпертен“, каза още той и благодари на премиера в оставка Кирил Петков за всичко, свършено в последните 6 месеца, тъй като то е дало основа и посока, по която трябва да се продължи.

„Демократична България“ споделят оценката, че е изключително важно следващият кабинет да има ясна програма. Към преоритетите на ПП, ДБ настояват да се работи по конституционната реформа – тема, по която ще трябва да се търсят „широки национални съгласия“ от партии извън коалицията. Именно тук влиза и голяма чат от работата по правосъдната реформа.

Друго нещо, за което ДБ настояват е енергийна независимост и излизане от всички форми на зависимост в енергетиката. Те искат да се работи и по влизането на България в „Шенген“ и еврозоната. „Това са две европейски политики, които ще бъдат изключително важни и трябва да бъдат акцент“, обясни Христо Иванов.

ДБ ще настояват и за модернизация на Българската армия и общо укрепване на сектора на сигурността. Други две теми, които Иванов определи като важни, са темата за образованието и демографията.

„Обсъдихме и необходимостта от изграждане на един много по-добър модел за координация при вземане на решения между мнозинството и изпълнителната власт, включително излизане от уклона към това, което беше наречено феодализация по различни сектори. Това трябва да бъде преодоляно. Обсъдихме няколко идеи, които ще бъдат обсъдени“, заяви още Христо Иванов.

По думите на Иванов съставянето на правителство ще бъде много трудно, но според него трябва да се действа енергично. „Радваме се, че заявките, които чухме от мандатоносителя, са убедителни. Излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм“, каза той.

На въпрос как ще бъде решен проблемът с липсата на конституционно мнозинство от 160 гласа в Народното събрание, които да изберат парламентарната квота на ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври т.г., Иванов отговори така: „Точно за това говоря, когато говоря за теми, по които трябва да се търси широко национално съгласие. Конституционната реформа, изборът на нов състав на Инспектората към ВСС и то такъв, който наистина може да започне да чисти корупционните зависимости, и изборът на парламентарна квота във ВСС и то, след като ВСС бъде преструктуриран чрез промени в Конституцията – всичко това са много важни приоритети. Ще работим по тях да се търси широко съгласие в парламента“.

Утре „Продължаваме промяната“ продължава разговорите с депутатите от „Има такъв народ“, които се отделиха от партията. След това – „с всички депутати, които смятат, че са способни да вземат независимо решение“, по думите на Асен Василев.

Попитан за френското предложение и обсъждането му в Северна Македония, Асен Василев посочи следното: „Ние си свършихме работата. Виждате, че колегите от Северна Македония по една или друга причина смятат това предложение за прекалено пробългарско. Нека да сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблеми на съседите, а не на нас“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук