Снимка: БТА

Независимите депутати, които се отцепиха от групата на „Има такъв народ“ имат много допирни точки с „Продължаваме промяната“ – желанието за борба с корупцията, съдебната реформа, промените в КПКОНПИ, в регулаторните органи, в службите за сигурност. И те, както БСП и „Демократична България“, искат правителството да има ясна програма. Всеки един от независимите депутати до идния петък ще реши дали да изрази подкрепа, или не. Това стана ясно от съвместното изявление на представители на „Продължаваме промяната“ и независимите народни представители, които се отцепиха от групата на „Има такъв народ“.

Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов и Николай Радулов се срещната с представители на ПП днес в Народното събрание. Шестият напуснал ИТН – Кирил Симеонов, не присъства на срещата.

„При нас няма безусловна подкрепа“, заяви Иво Атанасов. „Национално отговорното поведение е да има правителство, но с ясна програма и ясни действия, които трябва да бъдат извършени“, допълни той.

По думите на Атанасов до идния петък всеки от независимите депутати сам ще прецени дали да изрази подкрепа, или не. Той определи разговора като „ползотворен“.

„Готови сме да участваме в работни групи през идната седмица, за да направим една качествена програма“, посочи той.

„По-добре е да градим, отколкото да рушим“, каза още Иво Атанасов.

На въпрос дали се очаква още депутати извън независимите, „Демократична България“ и БСП, да подкрепят кабинета в пленарна зала, кандидатът за министър-председател Асен Василев отговори така: „Продължаваме разговорите. Всеки един депутат, който смята, че може самостоятелно да взима решения – както господата тук, е добре дошъл на разговор. Имаме чуваемост, искаме да изработим най-добрата програма и да вземем предвид всички желания, изразени от гласоподавателите на народните представители“.

Асен Василев заяви, че след разговора, още е оптимист за сформиране на ново правителство.

„Ако законите се правят като депутатите се използват за машини за гласуване от хора, които стоят извън парламента, това не ни държи под напрежение, но видяхме докъде сме стигнали последните 15 години“, каза Василев по повод това дали ПП са под напрежение дали ще съберат нужната подкрепа.

Иво Атанасов заяви, че не знае дали някой негов бивш колега от парламентарната група на ИТН ще се присъедини към групата на независимите.

Вчера ПП проведе разговори с БСП и „Демократична България“. БСП настояха за продължаване на социалните политики и създаване на секретариат, който да взима решенията „по нов начин“ в едно бъдещо правителство. Повече четете ТУК

„Демократична България“ би искала да добави към приоритетите на бъдещо правителство и конституционна реформа с промени във ВСС, скъсване с енергийните зависимости, влизане в „Шенген“ и еврозоната, модернизация на Българската армия. ДБ иска премахне „феодализацията“ по сектори – тоест едно министерство да е изцяло поверено на една партия. Повече четете ТУК

Вчера стана ясно, че структурата и персоналния състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още и че ще бъде изготвена ясна и конкретна програма за управление със съответните ѝ приоритети.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук