Северна Македония, Европейски съюз

Френското предложение е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция, в която са важни три елемента и затова предложението в този формат е приемливо, каза президентът Стево Пендаровски пред журналисти след заседанието на Съвета за сигурност. Така ние вдигаме продължилата повече от две години българска блокада и позволяваме формално започване на преговорите. Оставаме на европейския път, който е дълъг, и до този момент не сме загубили нищо и сега е моментът да отворим стратегическия диалог тук, каза държавният глава, цитиран от местните медии.

Но по думите му засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията.

Пендаровски смята, че с приемането на френско предложение ще се вземе решение само за започване на преговори с ЕС. Решението да се приеме френско предложение няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически неуспех или провал. Според Пендаровски цялата ситуация се характеризира с изключително високо политическо напрежение в страната, но не смята, че това е съдбовна дилема за нацията и държавата. Това предложение по никакъв начин не накърнява македонската идентичност, защото, казва той, има ясна формулировка за македонския език.

Той подчерта, че очаква, след като предложението влезе в правителството, да бъдат направени заключения на правителството, в случай че френско предложение бъде прието плюс едно изречение, което да бъде повторено в доклада на правителството пред парламента, а то е, както каза той, от деня, в който започнат преговорите, до тяхното приключване, когато и да е това, ако има допълнителни опити от страна на България или друга страна да се споменава отново македонската идентичност, история, език, в същия момент да се оттеглим от тези преговори.

„Пендаровски изрази увереност, че в разговорите си с висши европейски и световни представители не е останал с впечатлението, че искат да унищожат македонския народ и държава. При френското предложение, каза Пендаровски, историята не е изискване и има само едно изречение както в предложението, така и в протоколите. Има предложение историците да се срещат по-често. – Убеден съм, че не бихме могли да постигнем повече от позицията на кандидат за членство, каза държавният глава.

Ковачевски: В предложението на Париж идентичността и езикът ни не са застрашени

Имаме предложение, което включва нашите наблюдения и ясно изразени виждания, и не трябва да имаме никакви съмнения в това. В европейското предложение сме дефинирали позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език. Това беше най-важният въпрос за нас и затова искам да бъда кристално ясен. Македонският език е абсолютно чист и равнопоставен на другите езици на ЕС без никакви бележки под линия, звездички, пояснения и звездички. Това подчерта премиерът Димитър Ковачевски след срещата с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в Клуба на депутатите, като част от широките консултации по предложението на Франция за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС.

Ковачевски подчерта, че предложението поставя двустранните и исторически въпроси извън преговорната рамка. „Отворените въпроси трябва да се затварят, но ще имаме време за това. Европейският съюз посочва, че това трябва да се реши на двустранна основа и следователно това изобщо не е част от преговорната рамка. Добросъседските отношения като такива са в основата на ЕС. Ние сме се разбрали, че ще го приемем като факт още през 2001 г., когато беше подписано Споразумението за стабилизиране и асоцииране. В този дух, съгласно този принцип и тази установена практика, нашето задължение като член на Съюза ще бъде да работим за добросъседски отношения и ще го направим, като изпълним Споразумението за добросъседство, точно както го правим, като изпълним Споразумението от Преспа, каза той премиерът.

„Относно промените в конституцията, всички партии имаха своите изказвания през изминалия период, други ги променят. Нашата конституция предвижда гражданите, които се самоопределят по друг начин, да бъдат част от конституцията. Смятам, че всички депутати трябва да приемат промените в конституцията”, каза Ковачевски. Някои от коалиционните партньори са на положително мнение, а някои още обмислят, каза Ковачевски за френското предложение. „Мисля, че всички политически партии подхождат сериозно към този въпрос и ще вземат правилното решение. Това е отговорност”, отвърна Ковачевски на въпроси на журналисти.

Той посочи, че протоколът между Република Северна Македония и Република България не е част от преговорната рамка. Това е двустранен документ, който не е част от европейския пакет. „Това окончателно европейско предложение дава възможност за безусловно започване на преговори на Северна Македония за присъединяване към ЕС и за прилагане на решението на Европейския съвет от март 2020 г. Ще можем да започнем преговори с ЕС веднага след като вземем решение да приемем предложението. Всички сме наясно с чувствителността на този въпрос. Лесно е да отхвърлите, да отложите, да изберете нова несигурност. Но в този исторически момент е необходимо рационално мислене с хладна глава, необходима е мъдрост и отговорност и обективен анализ на всички сценарии, с грижа за бъдещето на нашите деца. Не трябва да правим ежедневна политика от този въпрос. Това е исторически важен и стратегически въпрос, към който всеки политик и гражданин трябва да подходи много сериозно, каза Ковачевски.

Той апелира всички да се придържат към фактите, официалните документи и тяхното правилно тълкуване. Премиерът призова всички политически заинтересовани страни да се съобразят с мащаба на задачата и да действат градивно, отговорно и държавнически. Той подчерта, че правителството последователно се придържа към държавните позиции по отношение на преговорите с България във всяко отношение, защитава националния интерес и македонския език и идентичност.

„Обещахме, че ще се борим да запазим ключовите червени линии, които повтаряме от месеци и за които парламентът прие резолюция и го направихме и го правим. И ние продължаваме да го правим и ще го правим във всяка следваща стъпка от този процес“, каза министър-председателят.

Това, според него, е исторически момент за страната, един от малкото каквито са и независимостта на Република Македония, Охридския договор, Преспанския договор.

„Имаме уникалната възможност да изпълним нашата дългоочаквана стратегическа цел – пълноправно членство в ЕС. Това е нашата визия и това е нашето бъдеще. Имаме уникалната възможност да осигурим просперитета на страната, защото го дължим на бъдещите поколения. Време е за мъдри решения, изтъкна Ковачевски.

ВМРО-ДПМНЕ отхвърли предложението на Париж

„Имахме почти едночасова среща с премиера Ковачевски. Бих казал, че срещата беше с информативен характер, по време на която Ковачевски на практика представи всичко, което чуваме в обществото през последните няколко дни, каза след срещата лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицоски.

Той предложил на Ковачевски да отхвърли френското предложение, а в замяна да оттегля от искането за предсрочни избори.” Ще вложа целия капацитет на ВМРО-ДПМНЕ, за да помогне на правителството във всички предизвикателства, енергийни, хранителни предизвикателства, сигурността, а през пролетта ще седнем и ще направим преоценка”, каза опозиционният лидер.

Мицкоски представи мнението си за документите, които трябва да определят преговорната рамка и протокола от междуправителствената конференция, която евентуално трябва да се проведе. „…Нито за мен лично, нито за ВМРО-ДПМНЕ тези два документа такива, каквито са, са приемливи за ВМРО-ДПМНЕ, нито аз лично възнамерявам да ги приема. И това е решение не само на Християн Мицкоски като лидер на ВМРО-ДПМНЕ, но и на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Той подчерта, че е предложил в частта от заключенията на първата междуправителствена среща да се заличат член 11 и член 14. Член 11 от протокола е член, който определя, че Македония няма да започне преговори, докато не бъде променена конституцията и няма да има рамка за преговори, а член 14 се отнася до протокола, който е част от втората междуправителствена конференция между Македония и България, включваща исторически въпроси, образователни, културни въпроси, смяната на учебниците и всичко, което публиката видя през изминалите дни като българска версия.

Мицкоски настоява също да се премахне частта, в която са годишните прегледи, и частта, в която се отнасят до протокола от втората междуправителствена конференция.

Заев: Последното предложение на ЕС гарантира македонските език и идентичност

Най-важният въпрос – този за македонския език и македонската идентичност са гарантирани в новата Преговорна рамка и са приети и признати от ЕС, написа Зоран Заев на страницата си във Фейсбук. Ето пълният текст на становището на становището на бившия премиер на Република Северна Македония:

„Протоколът, който ще подпишат македонското правителство и българското правителство, разяснява пътя за преодоляване на отворените въпроси, които са разрешими. Изграждането на добри и приятелски отношения със съседите е от съществено значение за мира, стабилността и просперитета на регион като Западните Балкани. Затова ние от македонска страна и нашите колеги от българска страна трябва да работим заедно, за да затворим отворените въпроси.

В същото време е много важно да се запази напълно националното достойнство и на двете страни в преговорите. Приятелство се създава и изгражда, когато две страни взаимно се грижат една за друга, докато решават отворени проблеми.

От македонска страна има политици, за които съм сигурен, че ще поемат гаранции и ангажименти чрез тези разговори в бъдеще да представляват пълноценно и конструктивно нашите национални интереси.

Добрите отношения с всички наши съседи укрепват Западните Балкани, а сътрудничеството ни прави сериозен фактор като регион пред цяла Европа и пред света. Видяхме, че чрез приятелство и добросъседство, въпроси, които са били нерешени от десетилетия, дори векове, като напредъка, който постигнахме с Преспанското споразумение, членството в НАТО, но също така и реализацията на автокефалията на нашето македонско православие – Охридската архиепископия, са в процес на решаване. И в трите случая имаме пряко потвърждение на нашата местна македонска идентичност. Със започването на преговори с признат и безспорен македонски език в рамките на Европейския съюз ще получим още една победа за македонската идентичност.

Що се отнася до темите, свързани с недискриминацията и премахването на езика на омразата, важно е да се знае, че те се отнасят за всички общности в нашето мултикултурно общество и аз изобщо не виждам проблем в това. Напротив – смятам, че ние все още можем да постигнем нвапредък тук и без това да бъде изисквано от ЕС. За мултикултурното съжителство и за изграждане на едно и справедливо общество за всички – ние вече сме пример за мнозина, както в региона, така и в Европа и трябва да продължим да развиваме такива политики, да останем лидери в тази област, защото това носи само добро за нашия народ и за всички народи на Балканите.

Що се отнася до изпълнението на Договора за добросъседство с България и Преспанския договор с Гърция, аз съм убеден, че е много по-добре ние да седнем на масата за преговори с европейските институции и да сме тези, които, казано на македонски, изискват пълно изпълнение и на двата договора, в които македонският език и македонският народ не се подлагат на съмнение. Свидетели сме, че Европа проявява разбиране към историческото ни право на самоопределение.

Като се има предвид, че това не е последното предизвикателство пред членството ни в ЕС и че много преговорни глави чакат да бъдат затворени, смятам, че в този момент за нас е много важно България да потвърди, че няма да поставя нови двустранни проблеми в бъдещето и че приема да се посвети на съвместното изграждане на приятелство и добросъседство.

Друга съществена част от френското предложение е включването на българи, хървати и черногорци в конституцията. Това е стъпка, която трябва да направим и която по никакъв начин няма да навреди нито на държавата, нито на обществото ни, нито на която и да е общност в страната ни. Вече имаме седем етнически общности в нашата Конституция. С конституционните промени ще има 10 етнически общности. Само от злоба, заради лоши намерения или заради лична политическа изгода някой може да бъде против вписването на три нови етнически общности в Конституцията. Противопоставянето на мултикултурализма е противопоставяне на европейската интеграция на нашата родина.

Членовете на трите етнически общности, макар и значително по-малобройни, все пак са равноправни граждани на Северна Македония, които са родени и живеят тук заедно с всички нас и имат право на самоопределение – нещо, с което се гордеем като държава, която зачита това им право. Това предизвикателство трябва да бъде прието и да продължим пътя към пълноправно членство в ЕС.

Очаквам конструктивни консултации и подкрепа за това предложение от всеки отговорен политик и гражданин в страната. Това предложение вече е подкрепено от цяла Европа и опитът ни учи, че всяко следващо предложение вероятно ще бъде по-трудно за приемане. Ако ние искрено сме за членство в ЕС, тогава моментът е сега, сега трябва да го покажем на дело и да завършим този процес възможно най-скоро. И всички знаят, че нашият македонски народ никога не е получавал нищо лесно, той се е борил за своята държавна и духовна независимост и се е борил с умни и мъдри решения”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук