Снимка: БНР

Експулсираните руски дипломати и служители на Посолството на Руската федерация в България отлетяха за Русия малко преди 18:00 часа днес. Оказа се, че сред експулсираните е пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенский. На Летище „София“ последователно пристигнаха два автобуса с дипломати, служители, техните семейства, домашни любимци и багажи. Освен с автобуси, руски граждани бяха докарани с дипломатически коли и микробуси. Дипломатите и семействата им отлетяха с два руски самолета, които пристигнаха у нас по-рано днес. 

Полетите са от София до московското летище „Внуково“. Руските самолети се наложи да поискат специално разрешение от българските власт заради затвореното въздушно простраство на България за руски летателни средства. Така миналия месец страната ни не допусна самолета на външния министър на руската федерация Сергей Лавров, който планираше да стигне до Сърбия, но не успя.

Един от чужденците заяви, че “благодарение на българското правителство” вече не работи в руското посолство. Пред сградата на летището имаше въоръжени жандармеристи, а в салона за заминаващи други полицаи се грижеха за реда.

Дипломатите и семействата им бяха изпратени от демонстранти в подкрепа на експулсирането им.

Един от руските граждани пък показно се разходи из софийското летище с тениска с лика на руския президент Владимир Путин.

Воскресенский си замина за Москва

Пълномощният министър на Руската федерация у нас Филип Воскресенский е сред експулсираните за Москва. Пред медиите той заяви, че заминава с благодарност към България и българите, които “ни подкрепиха за времето, в което работихме. Това са хората, с които общуваме дълги години”.

На снимката: Филип Воскресенский

По думите на Воскресенский от страната ни днес заминават 70 руски граждани със семейства си или общо над 180 души. По думите му за Русия отлетяха и генералните консули в Русе и Варна.

Въпросът дали мисията в столицата ни ще бъде закрита, ще реши президентът на Руската федерацията, посочи още Воскресенский.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук