На снимката: Атанас Атанасов

„Стари изпитани механизми на руските служби са да прикриват най-важните си разузнавачи на невидими позиции като градинар, шофьор, готвач. Имайки предвид липсата на дипломатически опит у г-жа Митрофанова, няма пречка личният ѝ шофьор да е водещият офицер“. Това заяви днес в ефира на БНР съпредседателят на „Демократична България“ и зам.-председател на парламента ген. Атанас Атанасов.

Припомняме, че България взе решение да експулсира 70 служители на Посолството на Руската федерация в България. Сред тях са дипломати, но и градинари, готвачи и т.н. Думите на Атанасов идват в отговор именно на пропагандните внушения, че тези хора, бидейки градинари и готвачи, не биха могли да са шпиони.

„Хората, които ходят публично в руското посолство, на езика на руските служби се наричат самоиницативници. Посолството не разчита особено на тях, но ги уважава, защото могат да са полезни. Трябва да се следи публичният живот и лесно може да се забележат тези, които работят в полза на Русия. Трябва да се проследят през последните 30 години кои бяха посредниците в българо-руските търговски отношения, кои продаваха нефт, кои осигуряваха ядреното гориво. Въпрос на политическа воля е да бъдат пресечени тези канали“, обясни той.

Атанасов е категоричен, че няма да има затваряне на посолството на Русия у нас и ще се търси дипломатическо уреждане:

„Затягането на обръча около Русия от демократичния Запад не е в нейна полза, ще се търси пробив“.

„Оценяваме като полезно направеното от правителството на Кирил Петков. Г-жа Митрофанова е представител на партията на покойния вече г-н Жириновски. Този политически клоун, който беше създаден още от КГБ преди разпадането на Съветския съюз, заяви преди години, че българите трябва да пълзят в краката на руснаците. Тази госпожа нанесе сериозни вреди на българо-руските отношения“, каза още ген. Атанасов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук