кредитите

Преходът от „в държавата вече няма пари“ до гласуване на увеличение в приходите за 2022 година със 760 милиона лева продължи по-малко от 20 дни. Точно 19 дни делят деня, в който Трифонов заяви, че „в държавата вече няма пари“ (8 юни) и деня, в който ИТН, ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“ гласуваха в комисия приходите в бюджета за 2022 година да се увеличат със 760 милиона лева (27 юни).

В тези дни лидерът на „Има такъв народ“ изтегли министрите си от правителството, а впоследствие един от тях – Радостин Василев, както и общо седем негови депутати, се изтеглиха от партията му. Същото направиха и представители от различни структури на ИТН по места.

През тези дни първо беше свален председателят на Народното събрание Никола Минчев, а след това и самото правителство. ГЕРБ внесе вот на недоверие, които народните представители от ИТН, ДПС и „Възраждане“ гласуваха вкупом. Мотивът на вота на недоверие, който ГЕРБ посочиха, беше „провалът в публичните финанси и икономиката“.

След това – пак вкупом – ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ гласуваха 760 милиона лева повече приходи в бюджета. Според тях приходите ще дойдат в хазната от ДДС.

Преходът от „в държавата няма пари“ до „да заложим повече приходи в държавната хазна“ си е чисто забавен. По време на обсъждането на актуализацията на бюджета, за всеки стана ясно, че пари в държавата има, въпросът е как се разходват. Дали ще се влагат в антиинфлационни мерки, или ще се дават на строителните фирми по стари договори и за неясно как и дали извършена строително-ремонтна дейност – по всичко изглежда, че проблемът е там, не в наличието на пари.

Правителството падна, актуализацията беше гласувана, първият мандат за съставяне на ново правителство беше връчен на кандидата за министър-председател Асен Василев, който вече започна преговори за нов кабинет в рамките на 47-мия Парламент.

А междувременно, по предварителните данни на Министерството на финансите, бюджетният излишък през юни скочи на 1,1 милиарда лева. Във фискалния резерв има над 9 милиарда лева, при минималното ниво от 4,5 милиарда лева на фискалния резерв, фиксирано в закона. Всички мантри, че и внуците ни ще плащат заемите и че пари няма, имат чисто пропаганден и политически характер. И в крайна сметка, въпреки кризите и заклинанията на опозицията, държавата се развива икономически добре. Така че – дали няма пари…?

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук