Марк Зукърбърг
на снимката: Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг

Доклад от британския департамент определя интернет гиганта „Фейсбук“ като „цифрови гангстери“, които съзнателно нарушават законите за неприкосновеност на личните данни и конкуренцията. 18-месечното разследване на депутатите за дезинформацията и „фалшивите новини“ също обвини „Фейсбук“, че компанията не е успяла да се бори честно с предполагаемите опити на Русия да влияе на изборите.

Председателят на комисията по културни въпроси Деймиан Колинс заяви, че „Фейсбук“ „целенасочено се опитва да осуети нашата работа, като дава непълни, неискрени и понякога подвеждащи отговори на нашите въпроси“.

Съоснователят и шеф на компанията Марк Зукърбърг отхвърли три искания да се яви пред комисията.

„Компании като „Фейсбук“ не бива да бъдат допускани да се държат като “ дигитални гангстери“ в онлайн света, смятайки се, че са преди и извън закона – се казва в доклада – Компаниите в сферата на социалните медии не могат да се крият зад твърдението, че са просто „платформа“ и да твърдят, че нямат отговорност сами да регулират съдържанието на техните сайтове.“

Комисията призова за задължителен етичен кодекс за всички технологични компании, който ще бъде наблюдаван от независим регулатор.

Според заключенията „Фейсбук“ трябва да бъде задължена да сваля „източници на вредно съдържание“ и дезинформация.

„Освен това препоръчваме правителството да започне независимо разследване на предишни избори – включително изборите в Обединеното кралство за 2017 г., референдума във Великобритания за 2016 г. и шотландския референдум за 2014 г. – за да проучи какво се е случило по отношение на чуждестранното влияние“, се казва в документа.

Британски медии цитираха отговор от „Фейсбук“, в който се казва, че споделя опасенията на комисията във връзка с фалшивите новини и честността на изборите.

„Ние сме отворени за смислено регулиране и подкрепяме препоръките на комисията за реформата в изборното законодателство – казаха от компанията – „Никой друг канал за политическа реклама не е толкова прозрачен и не предлага инструментите, както правим ние“.

През последните две години най-голямата платформа за социални медии в света е подложена на нарастващ натиск върху обработката на личните данни на потребителите, както и на предполагаемите опити на Русия да повлияе на изборите в САЩ и в различни европейски държави.

По-рано комисията установи, че инженерите на „Фейсбук“ са сигнализирали за потенциално злонамерена руска дейност още през 2014 г. – много преди тя да стане публична.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!