Николай Денков
Николай Денков

Прави впечатление колко е важна ролята на България на югоизточния фланг и в Черно море и не очаквахме, но се оказа, че процесът на ротацията привлича много внимание.

Това коментира премиерът Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция.

„Всички казаха – очакваме да успеете да го направите успешно, за да продължите това, което правите досега“, каза премиерът, цитиран от БНТ.

Сред основните заключения от конференцията е, че Европа е единна и трябва да изгради своя отбранителен капацитет, като това трябва да стане бързо и усилията да са общи.

„Времето, в което всеки се оправя сам, е приключило“, посочи премиерът.

По думите му в САЩ има силна подкрепа за Украйна и споровете в медиите не отразяват желанието на демократите и на републиканците да се вземе решение.

„Тази помощ трябва да дойде бързо, така че в Европа и в Щатите основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин, за да се укрепят отбранителните възможности на Украйна“, допълни Николай Денков.

Ротацията има смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския път, заяви Денков. През последните два дни той и Мария Габриел са провели редица срещи с чуждестранни делегации, но не са обсъждали ротацията.

Денков отново потвърди, че ще подаде оставка на 6 март. На въпроса какво ще се случи, ако Народното събрание не му я гласува, отговори: „Правителството ще продължава да си изпълнява задълженията“.

Спорът за МВнР трябва да има приемливо решение и за двете страни, каза още премиерът.

„Трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се реализира ако просто си сменим местата с г-жа Габриел . Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук