Британски парламент

Британските депутати окончателно одобриха сделката за Брекзит, съобщи АФП. Законопроектът за Европейския съюз (споразумението за оттегляне) бе разгледан на трето четене в Камарата на общините, отбелязвайки значителна стъпка към провеждането на Брекзит на 31 януари. Депутатите гласуваха с мнозинство от 99 човека – 330 на 231 – за одобрение на сделката, договорена от премиера Борис Джонсън миналата година.

Законопроектът за оттегляне на Великобритания от ЕС все още предстои да бъде гласуван от Камарата на лордовете и Европейския парламент, но това се разглежда като формалност. След тези стъпки Великобритания ще приключи почти 50-годишното си членство в проекта за европейска интеграция, в който бе една от водещите държави.

Бързото ускоряване на Брекзит стана възможно, тъй като Консервативната партия бе преизбрана миналия месец с голямо мнозинство след успешна кампания, наблегнала на „приключване на Брекзит“. Парламентарните избори отбелязаха края на месеци на зацикляне в парламента по отношение на условията за излизане на Великобритания от ЕС. Излизането от безизходицата бе и целта на премиера Борис Джонсън, който ги предзвика и спечели най-убедителния резултат за консерваторите от времето на Маргарет Тачър. Основният политически опнент на управляващите – водените от Джеръми Корбин лейбъристи – се прадставиха на противоположния полюс и регистрираха загуба на депутатски места. Партията на Брекзит, основана от Найджъл Фараж за евроизборите и победила в гласуването тогава, сега не получи нито един депутат и това се тълкува като префокусиране на надеждите на брекзитърите към политиката на премиера Джонсън.

Излизането на Великобритания до крайния срок на 31 януари вече е почти сигурно, но няма да е безпроблемно. То предизвиква масово недоволство в Шотландия, където партията на шотландските националисти, оглавена от първия министър Никола Стърджън, спечели почти 80% от местата, за които се състезаваше, и стана убедително трета парламентарна сила в долната камера на британския парламент. Стърджън обаче веднага повдигна въпроса за нов референдум за отделяне на страната й от Великобритания, като мотивира това с промяната на ситуацията от рефередума, каквато представлява Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!