Украински самолет, катастрофа, Техеран, жертви

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има „подозрения“ за катастрофата на украински самолет в Техеран, след като американските медии съобщиха, че е бил свален по погрешка от Иран. Неназовани официални представители заявиха пред американските медии, че иранските системи за противовъздушна отбрана вероятно случайно са свалили самолета в сряда, като са убили всичките 176 души на борда.

„Newsweek“, CBS и CNN заявиха, че сателитни, радарни и електронни данни показват трагичната грешка, последвала залп от балистични ракети от Иран към две военни бази в Ирак, където се помещават американските войски.

Тръмп не потвърди пряко този извод, но силно намекна за него.

„Имам своите подозрения. Самолетът е летял в доста проблемна зона и някой е могъл да направи грешка. Някои казват, че това е било технически проблем. Аз лично не мисля, че това е така“ – каза Тръмп и добави, че „се е случило нещо много ужасно“.

Анализатори посочиха снимки, споделени широко онлайн, на разрушения фюзелаж на самолета, показващи множество явни пробивни дупки, съответстващи на такива от ракета.

„Подобни бяха забелязани на останките от MH17“ – заяви репортерът на CNN Джим Скуито, имайки предвид полета на малайзийските авиолинии, който беше свален на 17 юли 2014 г. над Източна Украйна от руска ракета „земя-въздух“.

Същото предположение направиха по-рано и от Киев. Ръководителят на Организацията за гражданска авиация на Иран, Али Абедзаде, отрече предположението на украинските власти, че катастрофиралия в Техеран Боинг 737 на МАУ може да бил свален по погрешка.

Абедзаде подчерта, че ракетното нападение на самолета е „научно невъзможно“. Той обясни, че на същата височина в този момент са били още няколко пътнически самолета, като не стана ясно с какво това променя възможността самолетът да е свален погрешно.

„Версията, че самолетът е бил свален от ракета, не може да бъде вярна при никакви обстоятелства“, каза Абедзаде.

Той подчерта, че има „пълна координация“ между военния и гражданския сектор в страната.

Абедзаде също отрече съобщенията, че Иран отказва да предаде черните кутии на САЩ. Той отбеляза, че на всички заинтересовани от разследването страни ще бъде предоставена необходимата информация. Длъжностното лице добави, че ако е необходимо, дешифрирането на данните на „черната кутия“ ще бъде извършено във Франция или в друга държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!