В Англия продължават да пищят като ощипани моми и повтарят какви расисти са българите.

Защитникът на Манчестър Юнайтед Хари Магуайър определи обстановката на стадион „Васил Левски” в София като отвратителна и така продължи с любимата на местните звезди напоследък тема. Не знам какво очакват те. Може би да играят в двора на кралицата и да им ръкопляскат британски аристократи с бели ръкавици.

Като изключим тъпотията на платените расисти, атмосферата на стадиона беше абсолютно нормална и в рамките на допустимото.

Медиите на Острова обаче не спряха да пускат интервюта с „очевидци”, които са били ужасно стресирани от престоя си в България. Е, не изглеждаха чак толкова уплашени и подтиснати докато се наливаха с алкохол в центъра на София, но това обективните британски медии тактично си го спестиха.

А какво да кажем за изпълнението на феновете на Ливърпул, които в двубоя срещу белгийския Генк в сряда, се подиграха на расистка основа със свой футболист. Те издигнаха плакат на Дивок Ориги, на който той беше изобразен чисто гол с ярко изразено мъжко достойнство.

Някак плавно и неусетно се разми и темата с убития в Англия български фен след финала в Шампионската лига тази година. Тогава Венцислав Маргинов беше нападнат от група мъже, докато се прибираше заедно с двамата си синове , малко след като са напуснали мястото, където са гледали мача в Саутпорт.

Маргинов и единият му син бяха пребити жестоко, защото са говорели на чужд език, и за съжаление 51-годишният мъж почина след два дни в болницата.

Само няколко дни по-късно единият от нападателите беше пуснат под гаранция.

Питам се какво ли би станало, ако същата случка бе станала в България с английски фен? Най-вероятно англичаните щяха да прекъснат дипломатически отношения с нас.

Навсякъде по европейските стадиони има прояви на расизъм и то много в много по-тежка форма от тези, които „шокирха“ англичаните в София. Така че, на Острова е време да замълчат и да обърнат внимание на своите пътуващи фенове, които потрошиха Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!