„Демократична България“ се обяви твърдо противт избора на Иван Гешев за главен прокурор. Според тях това е „тежък удар срещу надеждите на българските граждани за достойно бъдеще в правова държава“.

Както е известно, вчера след над 10-часово заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува почти единодушно за Гешев, който беше и единствената кандидатура. Сега предстои президентът Румен Радев да подпише указа за назначението му или да върне процедурата в начален етап.

Липсата на други кандидати накара хиляди граждани да излязат на протест по време на заседанието на ВСС. Те обаче не бяха допуснати до сградата на съдебния орган, тъй като в общината първо е бил заявен протест в подкрепа на Гешев.

Така недоволните се преместиха на Орлов мост и блокираха кръстовището за около 20 часа, предизвиквайки хаос в трафика на столицата.

„Демократична България“ призова днес всички недоволни да се съберат пред президентството в 18:30 ч.

От обединението поставиха три искания:

1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.

2. Да заяви готовност да упражни конституционна инициатива и да стартира консултации за изработването на конституционни промени, с които да бъдат извършени решителни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, след което да бъде избран нов главен прокурор.

3. Всички политически сили да се ангажират с извършването на дълбока съдебна реформа чрез промени в конституцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!