Световният тютюнев гигант „Бритиш Американ Табако“ (БАТ) обяви, че е постигнал споразумение с българския лидер в цигарения бизнес „Булгартабак“ да придобие някои от неговите водещи марки, като стойността на сделката се оценява за над 100 млн. евро.

Базираната в Лондон водеща компания в тютюневия бранш ще стане собственик на досегашните брандове на българския холдинг ­ Victory, GD и Eva Slim.

От БАТ посочиха, че придобиването на тези марки ще допринесе за разширяване на пазарния дял на компанията в България до 40% от досегашните около 12%.

Самата сделка също така ще включва и придобиването на досегашни активи на „Булгартабак“ за разпространение и търговия на дребно както в България, така и в Босна и Херцеговина. Сделката е обект на антитръстово одобрение и се очаква да приключи до края на юни тази година, се посочва в официалното съобщение на „Бритиш Американ Табако“.

БАТ беше един от кандидатите за приватизацията на „Булгартабак“ преди няколко години. Компанията обаче се отказа в хода на търга през лятото на 2011-та, сочейки като мотив причини от търговски и стратегически характер.

Няколко дни по-късно Агенцията за приватизация у нас определи австрийската „БТ Инвест“ за купувач на 79,38 процента от капитала на „Булгартабак“ за сумата от малко над 100 млн. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук